DNA-analys visar på långvarig vargnärvaro

Skåne (JJ) Länsstyrelsen har fått svar på DNA-analysen av två vargspillningar som hittats i norra Skåne och södra Kronoberg i januari-februari 2016. Vargen har uppehållit sig i Sydsverige under fyra år.

Båda spillningarna kommer från en varghane med ursprung i Hasselforstrakten sydöstra Närke. DNA från denna varg har säkrats flera gånger de senaste åren i Jönköpings, Kronobergs och Skåne län.

– Allt tyder på att denna hanvarg uppehållit sig i södra Sverige i ungefär fyra år. Vi utgår ifrån att det är samma varg som fastnat på bild och film i Lönsbodatrakten tidigare i år. Det är intressant att notera att den här individen inte har kopplats till några angrepp på tamdjur under de år den varit i södra Sverige, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. 

Nils Carlsson säger att det förmodligen är brist på vargtikar som gjort att det inte har blivit något revir i södra Sverige.

– Oftast vandrar inte tikar lika långt från födelsereviret som hanarna. Vi har bara konstaterat två tikar i de sydligaste länen i modern tid, den ena sköts under skyddsjakt i Kronoberg 2011 och den andra under pågående angrepp i en fårhage i Kronoberg 2014, säger Nils Carlsson.

Här har DNA från vargen påträffats:

Jönköping 2012
Ljungby 2013
Tingsryd 2013
Osby 2014
Osby 2014
Älmhult 2015
Älmhult 2016
Osby 2016.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser