DNA-analys visar på långvarig vargnärvaro

Skåne (JJ) Länsstyrelsen har fått svar på DNA-analysen av två vargspillningar som hittats i norra Skåne och södra Kronoberg i januari-februari 2016. Vargen har uppehållit sig i Sydsverige under fyra år.

Båda spillningarna kommer från en varghane med ursprung i Hasselforstrakten sydöstra Närke. DNA från denna varg har säkrats flera gånger de senaste åren i Jönköpings, Kronobergs och Skåne län.

– Allt tyder på att denna hanvarg uppehållit sig i södra Sverige i ungefär fyra år. Vi utgår ifrån att det är samma varg som fastnat på bild och film i Lönsbodatrakten tidigare i år. Det är intressant att notera att den här individen inte har kopplats till några angrepp på tamdjur under de år den varit i södra Sverige, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. 

Nils Carlsson säger att det förmodligen är brist på vargtikar som gjort att det inte har blivit något revir i södra Sverige.

– Oftast vandrar inte tikar lika långt från födelsereviret som hanarna. Vi har bara konstaterat två tikar i de sydligaste länen i modern tid, den ena sköts under skyddsjakt i Kronoberg 2011 och den andra under pågående angrepp i en fårhage i Kronoberg 2014, säger Nils Carlsson.

Här har DNA från vargen påträffats:

Jönköping 2012
Ljungby 2013
Tingsryd 2013
Osby 2014
Osby 2014
Älmhult 2015
Älmhult 2016
Osby 2016.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser