DNA-analys av Skånevargen klar

Skåne (JJ) Länsstyrelsen Skåne har fått DNA-analysen från den varg som sköts vid skyddsjakt i Visseltofta den 2 oktober. Det rör sig om samma varg som har identifierats vid fyra spillningsanalyser tidigare under året, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det var det resultat vi väntade oss. Det är skönt att ha fått en bekräftelse på att det var rätt varg som sköts, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analysen har gjorts på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Den visar att den varg som sköts vid skyddsjakten var en hane från Lokareviret i Örebro län. Varghanen G65-13 föddes under 2010 eller 2011. Den vägde 46 kilo när den dog och hade inga synliga skador.
 
Samma individ identifierades i spillningsanalyser vid fyra olika tillfällen i samma område – i januari, juli, augusti och september. Spillningarna vid de två senaste proverna togs i nära anslutning till rivna får.
 
Under augusti och september dödades 55 får vid tio vargangrepp i gränstrakterna mellan norra Skåne och Kronoberg. Allt tyder på att vargen som sköts vid skyddsjakten låg bakom samtliga angrepp.
 
– Det var en exceptionell situation och tyvärr blev det nödvändigt för Länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt. Men spillningsproverna visar att samma varg vistats i trakten tidigare, utan att angripa får. Av någon anledning fick den här vargen mot slutet av sommaren ett annat beteende när den valde sina byten, säger Bertil Nilsson.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser