DNA-analys av Skånevargen klar

Skåne (JJ) Länsstyrelsen Skåne har fått DNA-analysen från den varg som sköts vid skyddsjakt i Visseltofta den 2 oktober. Det rör sig om samma varg som har identifierats vid fyra spillningsanalyser tidigare under året, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det var det resultat vi väntade oss. Det är skönt att ha fått en bekräftelse på att det var rätt varg som sköts, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analysen har gjorts på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Den visar att den varg som sköts vid skyddsjakten var en hane från Lokareviret i Örebro län. Varghanen G65-13 föddes under 2010 eller 2011. Den vägde 46 kilo när den dog och hade inga synliga skador.
 
Samma individ identifierades i spillningsanalyser vid fyra olika tillfällen i samma område – i januari, juli, augusti och september. Spillningarna vid de två senaste proverna togs i nära anslutning till rivna får.
 
Under augusti och september dödades 55 får vid tio vargangrepp i gränstrakterna mellan norra Skåne och Kronoberg. Allt tyder på att vargen som sköts vid skyddsjakten låg bakom samtliga angrepp.
 
– Det var en exceptionell situation och tyvärr blev det nödvändigt för Länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt. Men spillningsproverna visar att samma varg vistats i trakten tidigare, utan att angripa får. Av någon anledning fick den här vargen mot slutet av sommaren ett annat beteende när den valde sina byten, säger Bertil Nilsson.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser