Diskuterar lösning på seg vapenlicenshantering

Skåne (JJ) Regioner med färre vapenlicensärenden att hantera kan komma att avlasta Skånes Polismyndighet eftersom de inte hinner med i dagsläget. Polismyndigheten i Skåne har fortfarande har i snitt 20 veckors handläggningstid.

Målsättningen på sex veckors vapenlicenshandläggningstid är fortfarande långt borta i södra Sverige. Arkivfoto: Per Jonson

Trots att licenshanteringingsregionerna i södra Sverige gått ihop och i dag återfinns under samma tak på Polismyndigheten i Skåne har antalet antalet handläggare inte ökat i samma utsträckning som licensansökningarna. Polismyndigheten i Skåne har fortfarande lika många handläggare som innan, 25 stycken, rapporterar 24 Kalmar.

– När personalresurserna inte är anpassade till inflödet av ärenden, så växer högarna. Eftersom det är Skånes ärenden som nu är äldst så blir det dem man tar först ur högen. Nu drabbar det tyvärr vapeninnehavare i län där handläggningstiderna tidigare varit bättre. Det är inte bra och jag förstår att vapeninnehavare i övriga län är missnöjda, säger Liselotte Grant, tillförordnad chef för rättsområde Syd, till 24 Kalmar.

Liselott Grant påtalar att hon försökt få till stånd en resursförstärkning men hittills inte fått något besked från högre ort. En omorganisation är dessutom på gång inom Polismyndigheten och Liselott Grant tror att problemen med de långa handläggningstiderna kommer minska framöver. Samtidigt diskuteras just nu om regioner där handläggningstiderna är korta kan avlasta personalen i de regioner som har mycket att göra. När detta kan bli verklighet vet dock inte Liselott Grant

– Det är svårt att säga eftersom den diskussionen förs på en högre nivå. Förhoppningsvis redan nu under våren. Nationellt sett så har man ansett att ett realistiskt mål för handläggningstiderna ska ligga på 6 veckor, var du än befinner dig i landet. Jag förutsätter att det blir av. Det finns inga argument för att handläggningstiderna ska vara olika på olika håll i landet när vi är en myndighet, säger hon till 24 Kalmar.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser