Diskussion om vapendirektiv pågår

Kungsbacka (JJ) Än har inte EU-kommission klubbat igenom något nytt vapendirektiv. Diskussionen pågår för fullt i Bryssel och utgången är ännu oviss.

Svenska Jägareförbundet förbundsjurist Ola Wälimaa meddelar i ett pressmeddelande att tre möten har hållits mellan parterna i frågan.

– Nu pågår samtal mellan kommissionen, ministerrådet och utskottet, som agerar på uppdrag av parlamentet. De ska komma överens om ett gemensamt förslag som senare ska läggas fram för omröstning i parlamentet, säger han.

Vad som blir utfallet till sist är inte klart men det lutar åt att halvautomater och magasin för fler än tio patroner kommer förbjudas. Däremot kan det sannolikt bli upp till de enskilda länderna som omfattas av direktivet att besluta om läkarundersökning som också varit aktuellt i förslaget.

De nordiska jägarorganisationerna samt FACE jobbar vidare med att informera politiker om direktivets betydelse för jakten och skytteverksamheter.

– Vi har gjort nytta. Men vi vet ännu inte om våra insatser räcker till. Det är, som ni förstår, svårt att ändra ett dåligt EU-förslag till något bra, säger Ola Wälimaa vidare.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser