Diskussion om vapendirektiv pågår

Kungsbacka (JJ) Än har inte EU-kommission klubbat igenom något nytt vapendirektiv. Diskussionen pågår för fullt i Bryssel och utgången är ännu oviss.

Svenska Jägareförbundet förbundsjurist Ola Wälimaa meddelar i ett pressmeddelande att tre möten har hållits mellan parterna i frågan.

– Nu pågår samtal mellan kommissionen, ministerrådet och utskottet, som agerar på uppdrag av parlamentet. De ska komma överens om ett gemensamt förslag som senare ska läggas fram för omröstning i parlamentet, säger han.

Vad som blir utfallet till sist är inte klart men det lutar åt att halvautomater och magasin för fler än tio patroner kommer förbjudas. Däremot kan det sannolikt bli upp till de enskilda länderna som omfattas av direktivet att besluta om läkarundersökning som också varit aktuellt i förslaget.

De nordiska jägarorganisationerna samt FACE jobbar vidare med att informera politiker om direktivets betydelse för jakten och skytteverksamheter.

– Vi har gjort nytta. Men vi vet ännu inte om våra insatser räcker till. Det är, som ni förstår, svårt att ändra ett dåligt EU-förslag till något bra, säger Ola Wälimaa vidare.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser