Direktrapport från ripfjället

Arjeplog (JJ) Kalle Stolt, pointeruppfödare och hängiven fågeljägare befinner sig just nu i Arjeplogsfjällen på ripjakt. Jaktjournalen ringde upp och tog en lägesrapport.

Pointern Epson står för ripa och skytten gör sig klar. Kalle befinner sig denna gång bakom kameran.

Hallå där Kalle, hur går jakten?

– Det går bra. Men det verkar som om sydsluttningarna håller fågel bättre än nordsluttningarna.

Har det blivit några ripor i säcken än?

– Ja det har blivit ett par. I går gick jag med Epson, min äldre pointerhanne och vi gjorde ett rejäl runda. Han fick tag i tre kullar och en singelripa vilket resulterade i tre dubléer och en singel. Bag limiten är på åtta fåglar per dag,  men det är inget självändamål. Det viktigaste är att hundarna gör ett bra jobb och att jakten är kul. Man ska inte rovjaga.

Vad har du för intryck av årets föryngringar?

– Det är ett mediokert år. I vissa dalar är det riktigt bra, men överlag är det inte så mycket fågel. Jag har pratat med flera jaktkamrater som jagar både norrut och söderut och de vittnar om dåliga förhållanden.

Hur ser dagens jakt ut?

– Tidigare i veckan har vi sökt oss högt upp och haft fågeltagningarna långt upp på fjället. I dag ska jag söka mig neråt skogen till och se om vi kan få skottchans på en tjäder.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser