Direktrapport från ripfjället

Arjeplog (JJ) Kalle Stolt, pointeruppfödare och hängiven fågeljägare befinner sig just nu i Arjeplogsfjällen på ripjakt. Jaktjournalen ringde upp och tog en lägesrapport.

Pointern Epson står för ripa och skytten gör sig klar. Kalle befinner sig denna gång bakom kameran.

Hallå där Kalle, hur går jakten?

– Det går bra. Men det verkar som om sydsluttningarna håller fågel bättre än nordsluttningarna.

Har det blivit några ripor i säcken än?

– Ja det har blivit ett par. I går gick jag med Epson, min äldre pointerhanne och vi gjorde ett rejäl runda. Han fick tag i tre kullar och en singelripa vilket resulterade i tre dubléer och en singel. Bag limiten är på åtta fåglar per dag,  men det är inget självändamål. Det viktigaste är att hundarna gör ett bra jobb och att jakten är kul. Man ska inte rovjaga.

Vad har du för intryck av årets föryngringar?

– Det är ett mediokert år. I vissa dalar är det riktigt bra, men överlag är det inte så mycket fågel. Jag har pratat med flera jaktkamrater som jagar både norrut och söderut och de vittnar om dåliga förhållanden.

Hur ser dagens jakt ut?

– Tidigare i veckan har vi sökt oss högt upp och haft fågeltagningarna långt upp på fjället. I dag ska jag söka mig neråt skogen till och se om vi kan få skottchans på en tjäder.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser