Det skottet slipper Christian ångra

Jämtland (JJ) Den som följer rapporteringen från björnjakten kan få för sig att det är pang för hela slanten, hela tiden. Men jägarna måste hålla inne många skott. En som tog rätt och beslut och avstod är Jaktia-handlaren Christian Larsson från Jönköping.

Christian Larssons jämttik skällde ståndskall, men han höll inne med skottet och det är han glad över . Foto: Privat och Shutterstock, fotomontage

Christian Larsson har varit i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. Han duktiga jämthundtik, Fredmarkens Norma, jaktchampion, fick tag på björn en dag.

– Det var två björnar som betade bär i en plantering. På 200 meters avstånd såg björnarna lika stora ut, berättar Christian.

Det såg ut som två vuxna björnar och då skulle de alltså vara skjutbara. Men det hade varit ett ödesdigert misstag att skjuta.

I bestämmelserna för björnjakten i Jämtland står uttryckligen att hona och ungar som följer honan inte får skjutas, oavsett ålder på ungarna.

Häftig upplevelse

– Jag smög mig närmare och kom in på 25 meters avstånd. Då syntes det en tydlig skillnad i storlek. Honan vägde kanske 120-130 kilo och ungen uppskattningsvis 85 kilo. Det är verkligen skönt att jag kollade ordentligt, säger Christian.

Hans ansmygning gav honom en upplevelse av utöver det vanliga.

– Det var häftigt att se hunden skälla ett perfekt ståndskall på mellan fem och 20 meters avstånd från björnarna som betade helt lugnt, säger Christian.

– Att skjuta fel björn hade varit mycket jobbig, tillägger han.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser