Det skottet slipper Christian ångra

Jämtland (JJ) Den som följer rapporteringen från björnjakten kan få för sig att det är pang för hela slanten, hela tiden. Men jägarna måste hålla inne många skott. En som tog rätt och beslut och avstod är Jaktia-handlaren Christian Larsson från Jönköping.

Christian Larssons jämttik skällde ståndskall, men han höll inne med skottet och det är han glad över . Foto: Privat och Shutterstock, fotomontage

Christian Larsson har varit i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. Han duktiga jämthundtik, Fredmarkens Norma, jaktchampion, fick tag på björn en dag.

– Det var två björnar som betade bär i en plantering. På 200 meters avstånd såg björnarna lika stora ut, berättar Christian.

Det såg ut som två vuxna björnar och då skulle de alltså vara skjutbara. Men det hade varit ett ödesdigert misstag att skjuta.

I bestämmelserna för björnjakten i Jämtland står uttryckligen att hona och ungar som följer honan inte får skjutas, oavsett ålder på ungarna.

Häftig upplevelse

– Jag smög mig närmare och kom in på 25 meters avstånd. Då syntes det en tydlig skillnad i storlek. Honan vägde kanske 120-130 kilo och ungen uppskattningsvis 85 kilo. Det är verkligen skönt att jag kollade ordentligt, säger Christian.

Hans ansmygning gav honom en upplevelse av utöver det vanliga.

– Det var häftigt att se hunden skälla ett perfekt ståndskall på mellan fem och 20 meters avstånd från björnarna som betade helt lugnt, säger Christian.

– Att skjuta fel björn hade varit mycket jobbig, tillägger han.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser