Det skottet slipper Christian ångra

Jämtland (JJ) Den som följer rapporteringen från björnjakten kan få för sig att det är pang för hela slanten, hela tiden. Men jägarna måste hålla inne många skott. En som tog rätt och beslut och avstod är Jaktia-handlaren Christian Larsson från Jönköping.

Christian Larssons jämttik skällde ståndskall, men han höll inne med skottet och det är han glad över . Foto: Privat och Shutterstock, fotomontage

Christian Larsson har varit i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. Han duktiga jämthundtik, Fredmarkens Norma, jaktchampion, fick tag på björn en dag.

– Det var två björnar som betade bär i en plantering. På 200 meters avstånd såg björnarna lika stora ut, berättar Christian.

Det såg ut som två vuxna björnar och då skulle de alltså vara skjutbara. Men det hade varit ett ödesdigert misstag att skjuta.

I bestämmelserna för björnjakten i Jämtland står uttryckligen att hona och ungar som följer honan inte får skjutas, oavsett ålder på ungarna.

Häftig upplevelse

– Jag smög mig närmare och kom in på 25 meters avstånd. Då syntes det en tydlig skillnad i storlek. Honan vägde kanske 120-130 kilo och ungen uppskattningsvis 85 kilo. Det är verkligen skönt att jag kollade ordentligt, säger Christian.

Hans ansmygning gav honom en upplevelse av utöver det vanliga.

– Det var häftigt att se hunden skälla ett perfekt ståndskall på mellan fem och 20 meters avstånd från björnarna som betade helt lugnt, säger Christian.

– Att skjuta fel björn hade varit mycket jobbig, tillägger han.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser