Det kan bli jakt på norsk kungsörn

Norge (JJ) De norska myndigheterna utreder möjligheten att införa jakt på kungsörn.

Det kan bli försök med jakt på kungsörn i Norge. Foto: Istock

NRK berättar att kungsörnen varit fredad i Norge sedan 1968. I fjol beslutade Stortinget att ett försök med beståndsreglerande jakt ska genomföras i Fosen i sydvästligaste delen av landet, samt Troms i Nordnorge.

Förslaget har varit ute på remiss och nu sammanställer tjänstemän på klimat- och miljödepartementet synpunkterna.

Ornitologer protesterar

– Helt konkret handlar det om ett försök som öppnar för att fälla kungsörn i Fosen och Troms. Där det skett skada på betesdjur kan det skjutas örn utan att man med säkerhet vet att det är just den örnen som ligger bakom skadan, säger Lars Andreas Lunde, statssekreterare på klimat- och miljödepartementet, till NRK.

Vinkeln i NRK:s rapportering är att företrädare för Norsk ornitologisk förening inte vill ha jakt på kungsörn. 20 000 personer uppges ha undertecknat protestlistor mot jakten.

– Vi är starkt emot förslaget om att det ska ges möjlighet till jakt innan skada skett. Ett sådant förslag är inte kunskapsbaserat, säger Alv Ottar Folkestad, kungsörnsexpert vid Norsk ornitologisk förening, till NRK.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser