Det kan behöva skjutas 40-50 vargar under nästa års licensjakt

VÄRMLAND(JJ). Den prognos som gjorts över vargstammens utveckling visar på ett överskott på mellan 40-50 vargar. – Om vår prognos slår in kan man behöva skjuta mellan 40 och 50 vargar nästa vinter, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, till Nya Wermlands-Tidningen.

Det fanns 47 vargpar som bildat revir innan vinterns vargjakt. När jakten var avslutad fanns det 34 parbildningar. 

Enligt forskarnas beräkningar får 70 procent av paren ungar, det blir alltså 25 par. För att uppskatta antalet vargar kommande vinter multiplicerar man antalet par med tio, i den siffran ingår även fjolårsungar och strövargar. 

Skulle beräkningen stämma innebär det alltså att vargstammen ökar till 250 individer, det är mer än riksdagens mål på 200-210 vargar. 
Ett överskott som då ska skjutas nästa vinter. 
– Man måste först göra en fördelning efter den utveckling som sker i de olika länen. 

Värmland beräknas ha cirka en tredjedel av landets vargstam. Skulle prognosen stämma och länet får en tredjedel av ökningen så skulle kvoten nästa vinter för Värmlands del kunna bli mellan 13-16 vargar. 

Under vintern fälldes nio vargar i Värmland. Trots jakten ökar alltså vargstammen. 
– Jakten har dämpat ökningstakten, men ännu är vi inte nere i det antal som riksdagen har bestämt, säger Lars Furuholm.
Det här uppger Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser