– Det finns mer varg än beräknat!

Vargjakten i Värmland är avlyst. Efter tolv dagars jakt har licensen på 24 vargar fyllts. Den sista vargen sköts i Forshagareviret. Erfarenheterna från det intilliggande sk. Gårdsjöreviret talar för att vi måste utveckla varginventeringen, skriver Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, i ett pressmeddelande.

– Vi har skjutit 11 vargar i ett område där det enligt den schablon som använts ska finnas sex vargar. Tyvärr ser det lika illa ut i stora delar av Värmland. Det är betydligt fler vargar än de i medeltal sex man utgått ifrån. Jaktledarna de 4 revir som vi jagat menar att det finns sammanlagt ca 11-15 vargar kvar i de två jaktområdena, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Efter tolv dagars jakt sköts under tisdagen den 24:e och sista vargen på licenstilldelningen. Vi måste nu dra erfarenhet av jakten. Erfarenheterna visar att såväl förvaltning som inventeringsmetoder måste förbättras. Men framför allt måste grunderna för hur tilldelningen för jakt ses över.

I ett läge där vargstammen fram till nu tillåtits växa okontrollerat har vi fått en ohållbar situation. Vi har revir som krymper, flera revir inom tidigare kända revir och troligen vargar som rör sig inne i reviren utan att för den skull tillhöra flockarna i området.

Erfarenheterna från tolv dagars jakt tyder också på att vi närmar oss ett akut läge i alla andra viltstammar. Rester efter vargdödade älgar och rådjur är det gott om, men få spår efter levande djur, vilket tyder på ett hårt uttag från i första hand varg. Jägarna har sett fler vargspår än klövviltspår i vissa områden.

– Viltstammarna är på flera håll på väg att krascha, samtidigt som vargstammen fortsätter att växa i Värmland. Det är en fullständigt ohållbar situation, säger Lennart Johannesson.

Jägareförbundet Värmland kommer nu att jobba för utökad licens i de områden där jakt varit tillåten. Ska målet att helt tömma dessa revir på varg hållas så måste jakten fortsätta. Alla pratar om adaptiv förvaltning och vad kan vara mera adaptivt än att direkt anpassa tilldelning efter verkligheten. Det är också viktigt att påpeka att Värmlands förvaltningsplan för varg anger att stammen ska minska redan i år.

– I ett läge där vi ser att det finns betydligt mer varg än beräknat är fortsatt jakt i de utpekade reviren den enda vettiga lösningen, säger Lennart Johannesson.

Han riktar samtidigt ett stort tack till alla jägare, som under de tolv dagar jakten pågått lagt ner ett enormt arbete och många timmar för att nå resultat. Påminner även om att rapportera alla kvarvarande vargar till Länsstyrelsen direkt eller via http://s.rovobs.se/

– Vi har lärt oss mycket. Vi har samarbetat med grannlagen och vi har ökat kunskaperna kring vargjakt. Vi har dessutom lärt ett antal vargar att undvika människor. Vargarna har blivit skyggare, säger Lennart Johannesson.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser