Det finns inga oskyldiga vargar!

[bild1]För ett par veckor sedan spred storstadspressen nyheten att vargen är oskyldig till de flesta anmälda attackerna på tamdjur. Rubrikerna överträffade varandra och numera tror huvuddelen av Sveriges befolkning att tamdjuren självdör i stor utsträckning, eller att det är hundar som ligger bakom angreppen.
Det finns inga oskyldiga   vargar, vargen är en köttätare och river både vilda djur och tamdjur för att överleva.
Vinklingen i skriverierna har också fått Viltskadecenter att reagera och i ett pressmeddelande försöker de förtydliga sitt arbete med att ta DNA-prover för att fastställa vem som dödat det aktuella tamdjuret.
Tydlig lagstiftning
Saken är den att lagstiftningen är mycket tydlig när en tamdjursägare misstänker att ens tamdjur dödats eller skadats av ett rovdjur, det kan vara både varg, lodjur, björn eller kungsörn. Anmälan skall omedelbart göras till länsstyrelsen, som sedan skickar ut en besiktningsman för att om möjligt fastställa dödsorsaken. Besiktningsmannen ska också försöka ge besked om vilket rovdjur som ligger bakom attacken.
Självklart är det inte alltid  ett rovdjur som är den skyldige. Djuret kan ha dött av sjukdom eller andra naturliga orsaker. Även jakt- och sällskapshundar kan ligga bakom attacker.
Detta innebär inte att vargen är oskyldig. Djurägarna har bara gjort det lagen föreskriver, nämligen anmält den okända dödsorsaken till länsstyrelsen.
Viktigt
Viltskadecenter menar att det är mycket viktigt att alla misstänkta skador besiktigas. Det handlar om en kunskapsinhämtning för såväl ansvarig myndighet och djurägare som för hela samhället.
Storstadspressen å sin sida efterlyser nu en mer balanserad rovdjursdebatt. Personligen tror jag att vi hittar en betydligt bättre och ärligare balans om storstadspressen först sätter sig in i problematiken innan man ensidigt rapporterar om vargens förträfflighet.
DNA-tester
Varje år betalas cirka 500 000 kronor ut i ersättning till tamdjursägare som fått sina djur rivna av rovdjur. Grimsö forskningsstation har sedan i somras låtit ta DNA-prover på tamdjur som man misstänker har dödats av rovdjur. Resultatet av detta kommer senare under hösten.
Hittills har man dock kunnat konstatera att besiktningsmännens rapporter stämmer mycket bra överens med de DNA-analyser som gjorts.
Men om DNA-tester verkligen är rätt väg att gå är tveksamt. Det skulle betyda att tamdjursägaren tvingas vänta i två till fyra månader innan han kan få ersättning, så lång tid tar det i dag att få resultatet av en DNA-analys.
Provet med DNA-tester är dock intressant, men visar det sig att besiktningsmännen gör ett bra arbete finns det ingen anledning till att ytterligare försvåra och senarelägga ersättningarna till  drabbade djurägare.
DNA-test är självklart en bra metod när besiktningsmännen känner stor osäkerhet i svårbedömda fall. För samtliga inblandade är det av stor vikt att få kännedom om hur tamdjuret dött. Det har stor betydelse för framtida djurhållning.
Något som storstadspressen tyvärr inte förstått.
Holger Nilsson
Chefredaktör

Ersättning till björndödads familj
Efter tre år har nu Naturvårdsverket, på uppmaning av länsstyrelsen i Norrbotten, äntligen beslutat sig för att betala ut ersättning till den familj som  förlorade sin make och far efter en björnattack i Norrbotten år 2004.
Fru och tre minderåriga barn får nu 150 000 kronor från viltvårdsfonden, jägarnas pengar.I sammanhanget är det intressant att känna till att Naturvårdsverket i sin tur krävt 92 000 kronor för en illegalt fälld björn vid ett annat tillfälle. Kontentan blir att vi jägare numera är värderade till 58 000 kronor mer än en björn…!

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser