Det får fällas 62 björnar i Dalarna

Dalarna(JJ) Totalt får 62 björnar fällas i Dalarna under årets licensjakt, det har länsstyrelsen tagit beslut om. Även i år finns en kvot på björnhonor i två av delområdena.

Liksom tidigare är jakten fördelad på fyra områden, med en särskild kvot för vuxna honor i två av områdena. Antalet björnar som får fällas inom respektive område avgöras av hur stark stammen i området beräknas vara. Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

En nyhet under årets jakt är att fälld björn eller påskjutning måste rapporteras till länsstyrelsen inom två timmar. Liksom förra året så kommer jakt med åtel att vara tillåtet vid årets licensjakt på björn. Upptag av björnspår med hjälp av hund vid åtel är dock inte tillåtet.
Åtel får läggas ut från den 15 juli tills den sista björnen fällts, men inte längre än till jakttidens slut den 15 oktober. Tillstånd för åtel måste dock sökas från Länsstyrelsen innan åtel läggs ut.

Tilldelningen för årets björnjakt följer ett övergripande beslut av Dalarnas viltförvaltningsdelegation om långsiktiga mål för Dalarnas förvaltning av björn.
Beslutet stödjer sig på nya föreskrifter om licensjakt på björn ifrån Naturvårdsverket.

– I dag har vi en ojämn spridning av björn i länet. Vi vill med områdesindelningen och den särskilda kvoten på vuxna honor långsiktigt uppnå en jämnare fördelning av björnstammen. En särskild kvot för vuxna honor medger också att det totala antalet björnar som får fällas kan vara högre eftersom jakt på unga björnar påverkar stammen mindre, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

FAKTA Årets björnjakt:
– Årets björnjakt pågår mellan den 21 augusti och 15 oktober.
– 62 björnar får fällas totalt.
– Högst får 3 vuxna honor fällas i västra Dalarna och 1 vuxen hona i södra Dalarna.
– Ingen begräsning finns för antal vuxna honor i norra och nordöstra Dalarna.
– Som vuxna honor räknas honor på över 80 kilo levandevikt.
– Beslutet i sin helhet hittar du här http://www.lansstyrelsen.se/dalarna 

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser