Det får fällas 62 björnar i Dalarna

Dalarna(JJ) Totalt får 62 björnar fällas i Dalarna under årets licensjakt, det har länsstyrelsen tagit beslut om. Även i år finns en kvot på björnhonor i två av delområdena.

Liksom tidigare är jakten fördelad på fyra områden, med en särskild kvot för vuxna honor i två av områdena. Antalet björnar som får fällas inom respektive område avgöras av hur stark stammen i området beräknas vara. Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

En nyhet under årets jakt är att fälld björn eller påskjutning måste rapporteras till länsstyrelsen inom två timmar. Liksom förra året så kommer jakt med åtel att vara tillåtet vid årets licensjakt på björn. Upptag av björnspår med hjälp av hund vid åtel är dock inte tillåtet.
Åtel får läggas ut från den 15 juli tills den sista björnen fällts, men inte längre än till jakttidens slut den 15 oktober. Tillstånd för åtel måste dock sökas från Länsstyrelsen innan åtel läggs ut.

Tilldelningen för årets björnjakt följer ett övergripande beslut av Dalarnas viltförvaltningsdelegation om långsiktiga mål för Dalarnas förvaltning av björn.
Beslutet stödjer sig på nya föreskrifter om licensjakt på björn ifrån Naturvårdsverket.

– I dag har vi en ojämn spridning av björn i länet. Vi vill med områdesindelningen och den särskilda kvoten på vuxna honor långsiktigt uppnå en jämnare fördelning av björnstammen. En särskild kvot för vuxna honor medger också att det totala antalet björnar som får fällas kan vara högre eftersom jakt på unga björnar påverkar stammen mindre, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

FAKTA Årets björnjakt:
– Årets björnjakt pågår mellan den 21 augusti och 15 oktober.
– 62 björnar får fällas totalt.
– Högst får 3 vuxna honor fällas i västra Dalarna och 1 vuxen hona i södra Dalarna.
– Ingen begräsning finns för antal vuxna honor i norra och nordöstra Dalarna.
– Som vuxna honor räknas honor på över 80 kilo levandevikt.
– Beslutet i sin helhet hittar du här http://www.lansstyrelsen.se/dalarna 

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser