Det fälldes 52 björnar i Dalarna

Dalarna(JJ) Det fälldes 52 björnar i Dalarna under årets björnjakt, total tilldelning var 62 djur.

Jakttiden gick ut på onsdag eftermiddag. Förutom att 52 björnar fälldes avräknades en björn efter en konstaterad skadskjutning. Trots eftersök har den skadade björnen inte återfunnits.Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.  

Inom delområde ett, renbetesland, sköts fem av åtta björnar. Inom delområde två, i östra Dalarna, sköts 39 björnar och en skadsköts och avräknades. Detta fyllde tilldelningen inom området som var 40 björnar. Inom delområde tre, västra Dalarna, avbröts jakten efter att kvoten på tre honor över 80kg uppnåtts. Då hade sex av de totalt tolv djuren fällts inom detta delområde. Inom delområde 4, södra Dalarna, sköts de två djur som tilldelningen medgav. Av de fällda björnarna var 29 hanar och 23 honor. 

Enligt länsstyrelsen har förvaltningsmålet med att minska stammen i nordöstra Dalarna, som har högst björntäthet, uppnåtts med årets jakt.
– Överlag har jakten gått bra. Det har varit få skadeskjutningar och vi har sett välutbildade jaktekipage. Den tilldelade kvoten överskreds heller inte inom något delområde, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, och fortsätter:
– Tråkigt är att vi har fått in anonyma rapporter om illegala jaktåtlar, och att motorfordon har använts för att genskjuta björnar. Vi kommer att titta närmare på detta inför nästa års jakt. 

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser