Uppdaterad: Skyddsjakt på en varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) Länsstyrelsen i Stockholm har nu fattat beslut om skyddsjakt på en varg i det gamla Rialareviet. Den tredje dödade sällskapshunden – samt en allvarlig incident med en treåring pojke – ligger som grund för beslutet.

Skyddsjakten får genomföras i det streckade området på kartan. Jaktbeslutet gäller omedelbart och till den 30 september. Bild: Länsstyrelsen och Istock

Beslutet om skyddsjakt tas efter att en tredje sällskapshund på kort tid dödats av varg.

Men en allvarlig incident med en liten pojke har också vägts in i bedömningen.

En kvinna kontaktade länsstyrelsen på tisdagen och berättade att hon skulle köra sin treårige son till förskolan. Pojken gick före sin mamma ut på gården.

Sju meter mellan pojke och varg

Plötsligt skrek sonen och mamman sprang ut och såg att en varg stod på gräsmattan framför pojken.

”Hon skrek, viftade med handväskan och kastade soppåsen mot vargen medan hon sprang mot sonen och vargen. Hon kom fram till sonen och vargen stod kvar. Hon skrek och viftade. Vargen stod kvar och tittade och lunkade sedan långsamt ned mot garageuppfarten och vägen. Den stannade och tittade några gånger”, skriver länsstyrelsen i Stockholm i sitt beslut om skyddsjakt.

Länsstyrelsens personal har inspekterat platsen och konstaterat att det var sju meter mellan vargen och den treårige pojken. Kvinnans berättelse bekräftas av att en specialtränad hund spårade vargen fem kilometer från trädgården.

Vilken varg får skjutas?

Den senaste attacken inträffade på onsdagsmorgonen i Kårsta i Vallentuna kommun. En kvinna rastade sina hundar när vargen hoppade ut på stigen och tog en cocker spaniel och sprang till skogs med den.

– Vår personal har konstaterat att hunden är vargdödad, säger Jonas Johansson, informatör vid länsstyrelsen.

Jaktjournalen har inte kunnat nå några ansvarige tjänstemän efter skyddsjaktsbeslutet. En naturlig fråga är hur länsstyrelsen nu hanterar det faktum att det är två vargar, en hane och en tik, konstaterade i området.

Enligt Vallentuna Nyheter kan Jonas Johansson inte svara på vilken av vargarna som får skjutas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser