Den flyttade vargtiken vandrar norrut!

Den vargtik som sövdes i Jämtland och flyttades till Kilsbergen i Örebro län har börjat vandra norrut.

I går kväll fick forskarna gps-position på henne och då kunde man konstatera att hon befann sig i skogarna mellan Hällefors och Filipstad i Värmland. En sträcka på 7-8 mil fågelvägen från där hon blev utsläppt mellan Nora och Karlskoga.
Vargtiken som har ryska gener anses vara speciellt värdefull för den svenska vargstammen. När hon började riva ren i Jämtland beslöt myndigheterna att man skulle flytta henne som ett alternativ till skyddsjakt.

I Värmland är inte den invandrade vargen speciellt välkommen då man redan har 10 vargrevir i länet med totalt cirka 100 vargar.

Däremot blir det mycket intressant att följa vargtikens fortsatta vandring. Inte minst med tanke på hur en inplantering fungerar. Frågetecknen är många: Stannar en inplanterad varg i sin nya miljö, eller vandrar den tillbaka?JJ fortsätter att följa vargtikens vandring som nästan uteslutet sker nattetid.

1 kommentar

  • minnet är kort
    Redan i slutet av 80-talet hade vi en varg som infångades och sövdes i södra delen av landet. Denna varg släpptes väster om Siljan på Solleröskogen. Januari 1989 befann sig denn varg på det område strax norr om Mora där jag jagar. Den blev skrämd under en harjakt med elever från Naturbruksgymnasiet och gick undan för oss. Senare under försommaren hade vargen förflyttat sig och befann sig utanför Borås där den slutligen avlivades. Saken är klar, vargen gick hem dit där den en gång föddes, möjligen lockades Borås djurpark mer än vidderna i Dalarna den gången.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser