Den väldigt sega älgfilén

Grillsäsongen har väckt liv i ett traumatiskt minne. Med skammens rodnad över kinderna tänker jag på middagen där jag försökte servera totalt oätlig älgfilé.

Det är viktigt att veta vad det är för kött som läggs på grillen. Annars kan middagen sluta med katastrof. Foto: Istock, fotomontage

Det här tilldrog sig på den tiden när jag hade förmån att jaga älg i de stora jämtländska skogarna. Väldiga älgar föll och de ordinarie köttlotterna för varje deltagare var lika väldiga.

Att jägarna söderifrån, de som åkte över 100 mil för att få jaga storoxar, inte var intresserade av kött, gjorde att exempelvis min köttlott blev ännu väldigare.

Lättjan slog till

Det var också ett alldeles väldigt jobb att finstycka köttet och försöka förstå vad det egentligen rörde sig om för köttbitar. En del styckade jag redan i Jämtland, annat fick vänta till hemkomsten.

Övermodig, säkert med ett löjligt självsäkert leende över läpparna, sorterade jag köttet i plastpåsar och vräkte in i frysen. I takt med att timmarna gick slog lättjan till. Nog syns det var det är för köttbit, och nej då, inte behöver man skriva på påsen vad den innehåller, resonerade jag.

Taktiken funkade så länge det gick åt kokkött i grytorna i mitt lilla hushåll. Jag kokade i stort sett allt och smaskade i mig med stor aptit.

Vräkte på hela kroppstyngden

Men sedan kom den där dagen då två goda och viktiga vänner skulle bjudas på älgmiddag. En icke obetydlig förväntan hade byggts upp eftersom det nog snackats om den där älgmiddagen i åtminstone ett par år.

Jag stod på huvud i frysboxen och grävde bland köttpåsarna. Det gick förvånansvärt enkelt, den stora och fina älgfilén påträffades nästan omgående.

Mannen i hushållet där middagen skulle ätas eldade på grillen. Han vräkte på med sin specialblandning av kryddor och olika oljor som den till skyarna höjda köttbiten behandlades med.

Allt gick alldeles perfekt, ända fram tills att den landade på skärbrädan. Värdinnan skar och skar och skar med en stor köttkniv. Jag såg hur senorna på hennes hals spändes när hon till slut lade hela kroppstyngden över den jämtländska älgtjuren. Hon tog i så att skärbrädan flyttade sig och fick bordsduken att bilda stora fluffiga veck. Lönlöst, köttet vägrade låta sig delas.

– Det ordnar sig, vi tar en annan kniv, sa värden och försökte hålla stämningen uppe.

Den sakkunniges slutsats

Snart hade vi allihop karvat i det motsträviga köttet. Men det gick bara inte att skära det i bitar. Det krumbuktade sig och rullade liksom undan, alldeles oavsett hur vi försökte.

För att rädda situationen tvingades jag cykla jag ned till affären i byn och köpa oxfilé istället.

Den märkliga köttbiten tog jag med mig till en köttmästare som jag känner och han grubblade en kort stund innan han sköt upp glasögonen i pannan och meddelade sin slutsats.

– Det här är en muskel från ett framben. Det är nog det segaste kött du kan hitta på en älg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser