Demonstration mot varg

Nu jäser det ordentligt i Orsa efter att sex vargar setts alldeles intill samhället och vid Orsa ridklubbs anläggning. I går demonstrerade ett 80-tal personer och krävde omedelbar skyddsjakt på varg.

Under hela hösten har en vargflock dödat jakthundar och tamdjur utanför Orsa. I veckan har sex vargar observerats stax utanför Orsa och nu börjar allt fler orsabor att känna oro. För ett par dagar sedan uppehöll sig också två vargar intill ridanläggningen i Orsa. Vilket medförde att man inte vågade sätta ut hästarna.
Ridanläggningen vakatas nu av jägare så att ridhästarna ska kunna röra sig fritt i hagarna.
Vid lunchtid igår anlände Marcus Elfström och rovdjursinventeraren Sture Nordlund till Orsa ridklubb för att själva bilda sig en uppfattning om hotbilden.
– Vi har inte kunnat se några spår efter varg, men vi kommer att följa händelseutvecklingen och se vad som behöver göras, sade Marcus Elfström.
Hansjö viltvårdsområde har bestämt sig för att ställa upp med jägare i tre dagar.
– Flickorna i ridhuset måste få känna sig trygga. Speciellt under helgerna är det ungdomar som jobbar i stallet och då behöver de någon vuxen att fråga om råd, säger Nils Björklund.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser