Demonstration mot varg

Nu jäser det ordentligt i Orsa efter att sex vargar setts alldeles intill samhället och vid Orsa ridklubbs anläggning. I går demonstrerade ett 80-tal personer och krävde omedelbar skyddsjakt på varg.

Under hela hösten har en vargflock dödat jakthundar och tamdjur utanför Orsa. I veckan har sex vargar observerats stax utanför Orsa och nu börjar allt fler orsabor att känna oro. För ett par dagar sedan uppehöll sig också två vargar intill ridanläggningen i Orsa. Vilket medförde att man inte vågade sätta ut hästarna.
Ridanläggningen vakatas nu av jägare så att ridhästarna ska kunna röra sig fritt i hagarna.
Vid lunchtid igår anlände Marcus Elfström och rovdjursinventeraren Sture Nordlund till Orsa ridklubb för att själva bilda sig en uppfattning om hotbilden.
– Vi har inte kunnat se några spår efter varg, men vi kommer att följa händelseutvecklingen och se vad som behöver göras, sade Marcus Elfström.
Hansjö viltvårdsområde har bestämt sig för att ställa upp med jägare i tre dagar.
– Flickorna i ridhuset måste få känna sig trygga. Speciellt under helgerna är det ungdomar som jobbar i stallet och då behöver de någon vuxen att fråga om råd, säger Nils Björklund.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser