Debattinlägg: Agriagate

Den senaste veckan har det stormat ordentligt kring Agria, ni vet det där djurförsäkringsbolaget som försöker vara alla till lags.

Jakthunden valdes bort av Agria.

Det som hänt är att Agria sponsrar en hel del hundrasklubbar. I samband med detta valde de att även sponsra räv-SM, ett arrangemang för stövare. Helt naturligt. Tävlingsverksamheten liksom provverksamheten är viktiga avelsverktyg där målsättningen är att få fram så bra, lämpliga och ändamålsenliga hundar som möjligt. Så långt allt väl.

Djurens Rätt drog igång en kampanj och fick med sig sina hangaroundföreningar av alla de slag. Allt ifrån katthem till jakthatande ekoterrorister har dragit sitt strå till stacken.

Mindre än en vecka efter att Djurens Rätt drog igång sin kampanj så vek Agria ner sig och lät sig påverkas av djurrättsaktivisternas och ekoterroristernas kritik. Svenska Jägareförbundet gick in som sponsor istället så arrangemanget kan genomföras som planerat.

Ett problem som nu uppstått när Agria så tydligt visat att metoden fungerar är att aktivisterna nu ansätter övriga sponsorer, inte minst små lokala företag. Agria har helt enkelt eggat aktivisterna att försöka genomföra nya stordåd.

Agria är ett försäkringsbolag helägt av Länsförsäkringar. Länsförsäkringar är i sin tur medlemsägt. Länsförsäkringar är ett av ett fåtal bolag som är inriktade på landsbygd och de areella näringarna. Länsförsäkringar lever på kunder som har sina djur inte bara som sällskap utan också som arbetsredskap och ekonomisk försörjning. Det borde innebära att dessa kundkretsars väl och ve prioriteras i ägardirektiven till försäkringsbolaget Agria dit man mer än gärna hänvisar sina kunder. Men när Agria efter protester backar ur sponsringen av räv-SM visar man att man till syvende og sidst inte prioriterar moderbolagets primärkunder, djurägare som brukar sina djur, utan bara sitt allmänna anseende.

Det Agria prioriterar är någon form av gott rykte för att försöka rädda kvar kunder med sällskapsdjur. Kunder varav många är hårt kritiska till de verksamheter (djurhållning som näring och aktivt bruk av djur) som Agrias moderbolag Länsförsäkringar har som primär målgrupp. Detta innebär att när Agria viker ner sig för djurrättsaktivisternas och ekoterroristernas kritik så legitimerar de samtidigt kritik och aktioner riktade mot moderbolagets kunder. Agria legitimerar inte bara jakthat grundat i en oförståelse för vad jakt är och vilka förutsättningar jakt har utan de hugger bildligt talat sitt moderbolag i ryggen genom att överge räv-SM efter kritik från djurrättsgrupperingar.

Man kan aldrig vara alla till lags och jag konstaterar tillsammans med åtskilliga andra djurägare och jägare att Agria på detta vis valt sida. Agria värderar djurrättsaktivisterna högre som kunder än de som använder sina djur aktivt och brukar naturen. Agria väljer bort de friskaste hundraserna, jakthundarna, till förmån för kunder med andra djur.

Jag vet inte hur LRFs eller SKKs representant i Agrias styrelse känner sig nu. Jag skulle höjt min röst om jag vore dem.

Länsförsäkringar som ägare till Agria bör också höja sin röst. Legitimeringen av djurrättsorganisationernas kritik riskerar att motivera ytterligare handlingar som kan drabba Länsförsäkringar via deras kunder, för det är bland dessa försäkringstagare vi finner de djurhållare som utsätts för ekoterroristernas attentat. Samma ekoterrorister som bistod Djurens Rätt i deras kampanj mot Agria.

Om Agria hade varit min jakthund hade jag sagt:

Fy Agria! Fy!

 

Leif Häggström, driver jaktbloggen Älgflugornas Herre

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser