Debattartikel: Ny viltstrategi kan nå framgångar

Stockholm (JJ) Sverigedemokraternas (SD) jaktpolitiske talesman Runar Filper ser med spänning fram mot en ny viltstrategi och att fler människor får möjlighet att äta viltkött.

Naturvårdsverkets viltstrategi som presenterades under Almedalsveckan har förutsättningar att nå framgång.

Att främja brukandet av vilt som resurs är en mycket uppskattad vision som Sverigedemokraterna ser positivt på. Sverigedemokraterna vill öka tillgängligheten för att få fler att äta viltkött. Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat. Viltet har stor potential att nå fler om vi lyckas förändra attityderna kring jakt och viltkött. Att äta vilt skall kunna vara en självklarhet och inte som idag ett exotiskt inslag.

Vidare är skadeförebyggande åtgärder, en tydlig och förutsägbar förvaltning och aktivt samarbete med andra länder viktiga punkter som Sverigedemokraterna ser positivt på.

Ett ord som (tyvärr) nästan helt utelämnas i strategin är jägare. Jägarkåren besitter en kunskap som är oumbärlig för svensk viltvård, men om detta ordas det tyst om. Endast en gång nämns ordet jägare i Naturvårdsverkets strategi. Skall viltförvaltningen byggas på kvalitetssäkrad kunskap som strategin nämner, ja då kan inte jägarnas roll förringas, den är snarare en garanti för denna måluppfyllelse.

Sverigedemokraterna ser med spänning fram mot och kommer nogsamt att följa och styra kosan mot en hållbar utveckling inom viltstrategins ramar.
Runar Filper (SD),
jaktpolitisk talesman i riksdagen
 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser