Debatt: Sverige är fantastiskt!

Visste du att Sverige är ett av världens bästa land att jaga i? Detta skriver Svenska Jägarförbundet som argument för att locka nya medlemmar. Men! - Är det alltid på detta vis?

Jan Hansen tycker vildsvinen borde räcka åt alla jägare och är inte nöjd med domen mot honom. Arkivfoto: Per Jonson

Jag köpte för några år sedan en liten ödegård i södra Sverige med tillhörande fem hektar skog.

Det fanns redan foderplatser på egendomen när jag tog över samt ett avtal med grannen om att få bedriva småviltsjakt på ytterligare tre hektar.

För cirka två år sedan blir jag anmäld av mina jaktgrannar. Samma personer som gett mig jakträtt på tre hektar. Anmälan handlade om lockande av vilt från annans mark. Detta utan att de ens tagit kontakt med mig innan de anmälde mig.

Nu, efter två års tid dömdes jag till 30 dagsböter á 350 kronor samt advokatkostnader 7 488 kronor.

Jag överklagade domen men fick avslag så ärendet kommer inte prövas av Hovrätten.

På grund av detta ser jag ingen annan utväg än att anmäla min grannar för lockande av vilt från annans mark, eftersom de precis som alla andra i Sverige också har foderplatser.

Om inte Tingsrättens dom bygger på att jag är dansk tror jag svenska polisen och rättsväsendet kommer få mycket att göra i år.

Jag har läst att vildsvin, som det handlar om i det här fallet är ett växande problem i Sverige, som genererar skador på lantbruket värderade till 660 miljoner kronor, årligen.

Det måste väl vara i allas intresse att hålla dem i skogen.

Var är förnuftet någonstans?

Jan Hansen

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser