Debatt: Sverige är fantastiskt!

Visste du att Sverige är ett av världens bästa land att jaga i? Detta skriver Svenska Jägarförbundet som argument för att locka nya medlemmar. Men! - Är det alltid på detta vis?

Jan Hansen tycker vildsvinen borde räcka åt alla jägare och är inte nöjd med domen mot honom. Arkivfoto: Per Jonson

Jag köpte för några år sedan en liten ödegård i södra Sverige med tillhörande fem hektar skog.

Det fanns redan foderplatser på egendomen när jag tog över samt ett avtal med grannen om att få bedriva småviltsjakt på ytterligare tre hektar.

För cirka två år sedan blir jag anmäld av mina jaktgrannar. Samma personer som gett mig jakträtt på tre hektar. Anmälan handlade om lockande av vilt från annans mark. Detta utan att de ens tagit kontakt med mig innan de anmälde mig.

Nu, efter två års tid dömdes jag till 30 dagsböter á 350 kronor samt advokatkostnader 7 488 kronor.

Jag överklagade domen men fick avslag så ärendet kommer inte prövas av Hovrätten.

På grund av detta ser jag ingen annan utväg än att anmäla min grannar för lockande av vilt från annans mark, eftersom de precis som alla andra i Sverige också har foderplatser.

Om inte Tingsrättens dom bygger på att jag är dansk tror jag svenska polisen och rättsväsendet kommer få mycket att göra i år.

Jag har läst att vildsvin, som det handlar om i det här fallet är ett växande problem i Sverige, som genererar skador på lantbruket värderade till 660 miljoner kronor, årligen.

Det måste väl vara i allas intresse att hålla dem i skogen.

Var är förnuftet någonstans?

Jan Hansen

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser