Debatt: Svar om vildsvinskötthantering

Svenska Jägareförbundets önskemål är redan uppfyllda, skriver Stefan Persson, ordförande för branchorganisationen Svenskt Viltkött

Arkivfoto: Per Jonson

Jägareförbundets förklaring på vad man vill uppnå med ändrade regler för vildsvinshanteringen, är ju faktiskt en väldigt god beskrivning av det system som redan finns och tillämpas av mängder av jägare!

Det vill säga man lämnar in sitt vildsvin till en vilthanteringsanläggning och får det uppslaktat, trikinundersökt, besiktigat, styckat, paketerat och uppmärkt och färdigt för jägaren själv att använda – eller fritt för denne att sälja vidare! Allt utfört i lokaler som håller lagstadgad kvalitet, besiktigat av godkända veterinärer och hanterat i lagstadgade temperaturer och hygieniska förhållande.

Det finns idag 140 godkända vilthanteringsanläggningar och ett stort antal permanenta och mobila depåer. Största delen av dessa finns i de vildsvinsrika områdena. En snittsträcka på cirka tre mil till närmsta anläggning. Det skall ställas i jämförelse till de ofantliga mil som många jägare förflyttar sig för att komma till sin jaktmark!

Bransch organisationen Svenskt Viltkött ef.

Stefan Persson ordf.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser