Debatt: Svar om vildsvinskötthantering

Svenska Jägareförbundets önskemål är redan uppfyllda, skriver Stefan Persson, ordförande för branchorganisationen Svenskt Viltkött

Arkivfoto: Per Jonson

Jägareförbundets förklaring på vad man vill uppnå med ändrade regler för vildsvinshanteringen, är ju faktiskt en väldigt god beskrivning av det system som redan finns och tillämpas av mängder av jägare!

Det vill säga man lämnar in sitt vildsvin till en vilthanteringsanläggning och får det uppslaktat, trikinundersökt, besiktigat, styckat, paketerat och uppmärkt och färdigt för jägaren själv att använda – eller fritt för denne att sälja vidare! Allt utfört i lokaler som håller lagstadgad kvalitet, besiktigat av godkända veterinärer och hanterat i lagstadgade temperaturer och hygieniska förhållande.

Det finns idag 140 godkända vilthanteringsanläggningar och ett stort antal permanenta och mobila depåer. Största delen av dessa finns i de vildsvinsrika områdena. En snittsträcka på cirka tre mil till närmsta anläggning. Det skall ställas i jämförelse till de ofantliga mil som många jägare förflyttar sig för att komma till sin jaktmark!

Bransch organisationen Svenskt Viltkött ef.

Stefan Persson ordf.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser