Debatt: ”Skäms, länsstyrelsen i Norrbotten!”

Jägaren och förre distriktsveterinären Hans Boström är skarpt kritisk till de planer länsstyrelsen i Norrbotten har för att mota en varg söderut. "Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask", skriver Hans Boström i den här debattartikeln.

Veterinär Hans Boström är skarpt kritisk till länsstyrelsens planer på att försöka få en varg att vandra söderut. Foto: Mikael Moilanen och Istock, fotomontage

Nu är det tydligen dags igen. SVA har uttalat att det av smittskyddsskäl behövs sex månader i landet innan en flytt kan ske av smittskyddsskäl. De smittor man huvudsakligen har att ta hänsyn till är rabies och vargens dvärgbandmask.

Vargarnas genetik viktigare

När de vargar som benämns Tivedenvargarna flyttades gav Jordbruksverket till stånd att göra det efter två månader, då det ansågs viktigare att värna om vargarnas genetik än att värna om befolkningens hälsa.

Nu tänker länsstyrelsen i Norrbotten kringgå dessa regler genom att försöka tvinga vargen att på egna ben förflytta sig söderut. Ett sådan totalt förakt för smittskyddet har nog aldrig tidigare uppdagats i svensk historia.

Smittan blir inte mindre allvarlig för att vargen tvingas gå på egna ben, än om den flyttas med helikopter. Tvärtom har man vid helikoptertransport åtminstone en möjlighet att avmaska mot dvärgbandmasken även om den vid

Tivedenvargarnas flytt inte sköttes enlig WHO`s rekommendationer.

”Enda trösten…”

Den enda trösten är att det är stor risk att projektet totalt misslyckas. Visst är det så att vissa vargindivider har uppvisat stor störningskänslighet och lämnat reviret när de störts vid vargmärkningar, ibland i många veckor, men mig veterligen har samtliga återvänt i sinom tid.

Det finns inte någon som helst möjlighet att styra vargarna åt något visst håll med helikopter. Det är fruktansvärt svårt bara att få ut dom i en öppning så att det går att bedöva dom.

Djurskyddshinder

Även djurskyddet lägger hinder i vägen, då det bara är acceptabelt att följa vargarna en begränsad tid innan djurskyddsskäl gör att man måste avbryta förföljandet.

Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask.

Hans Boström
Veterinär med erfarenhet av vargmärkning

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser