Debatt: ”Skäms, länsstyrelsen i Norrbotten!”

Jägaren och förre distriktsveterinären Hans Boström är skarpt kritisk till de planer länsstyrelsen i Norrbotten har för att mota en varg söderut. "Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask", skriver Hans Boström i den här debattartikeln.

Veterinär Hans Boström är skarpt kritisk till länsstyrelsens planer på att försöka få en varg att vandra söderut. Foto: Mikael Moilanen och Istock, fotomontage

Nu är det tydligen dags igen. SVA har uttalat att det av smittskyddsskäl behövs sex månader i landet innan en flytt kan ske av smittskyddsskäl. De smittor man huvudsakligen har att ta hänsyn till är rabies och vargens dvärgbandmask.

Vargarnas genetik viktigare

När de vargar som benämns Tivedenvargarna flyttades gav Jordbruksverket till stånd att göra det efter två månader, då det ansågs viktigare att värna om vargarnas genetik än att värna om befolkningens hälsa.

Nu tänker länsstyrelsen i Norrbotten kringgå dessa regler genom att försöka tvinga vargen att på egna ben förflytta sig söderut. Ett sådan totalt förakt för smittskyddet har nog aldrig tidigare uppdagats i svensk historia.

Smittan blir inte mindre allvarlig för att vargen tvingas gå på egna ben, än om den flyttas med helikopter. Tvärtom har man vid helikoptertransport åtminstone en möjlighet att avmaska mot dvärgbandmasken även om den vid

Tivedenvargarnas flytt inte sköttes enlig WHO`s rekommendationer.

”Enda trösten…”

Den enda trösten är att det är stor risk att projektet totalt misslyckas. Visst är det så att vissa vargindivider har uppvisat stor störningskänslighet och lämnat reviret när de störts vid vargmärkningar, ibland i många veckor, men mig veterligen har samtliga återvänt i sinom tid.

Det finns inte någon som helst möjlighet att styra vargarna åt något visst håll med helikopter. Det är fruktansvärt svårt bara att få ut dom i en öppning så att det går att bedöva dom.

Djurskyddshinder

Även djurskyddet lägger hinder i vägen, då det bara är acceptabelt att följa vargarna en begränsad tid innan djurskyddsskäl gör att man måste avbryta förföljandet.

Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask.

Hans Boström
Veterinär med erfarenhet av vargmärkning

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser