Debatt: ”Skäms, länsstyrelsen i Norrbotten!”

Jägaren och förre distriktsveterinären Hans Boström är skarpt kritisk till de planer länsstyrelsen i Norrbotten har för att mota en varg söderut. "Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask", skriver Hans Boström i den här debattartikeln.

Veterinär Hans Boström är skarpt kritisk till länsstyrelsens planer på att försöka få en varg att vandra söderut. Foto: Mikael Moilanen och Istock, fotomontage

Nu är det tydligen dags igen. SVA har uttalat att det av smittskyddsskäl behövs sex månader i landet innan en flytt kan ske av smittskyddsskäl. De smittor man huvudsakligen har att ta hänsyn till är rabies och vargens dvärgbandmask.

Vargarnas genetik viktigare

När de vargar som benämns Tivedenvargarna flyttades gav Jordbruksverket till stånd att göra det efter två månader, då det ansågs viktigare att värna om vargarnas genetik än att värna om befolkningens hälsa.

Nu tänker länsstyrelsen i Norrbotten kringgå dessa regler genom att försöka tvinga vargen att på egna ben förflytta sig söderut. Ett sådan totalt förakt för smittskyddet har nog aldrig tidigare uppdagats i svensk historia.

Smittan blir inte mindre allvarlig för att vargen tvingas gå på egna ben, än om den flyttas med helikopter. Tvärtom har man vid helikoptertransport åtminstone en möjlighet att avmaska mot dvärgbandmasken även om den vid

Tivedenvargarnas flytt inte sköttes enlig WHO`s rekommendationer.

”Enda trösten…”

Den enda trösten är att det är stor risk att projektet totalt misslyckas. Visst är det så att vissa vargindivider har uppvisat stor störningskänslighet och lämnat reviret när de störts vid vargmärkningar, ibland i många veckor, men mig veterligen har samtliga återvänt i sinom tid.

Det finns inte någon som helst möjlighet att styra vargarna åt något visst håll med helikopter. Det är fruktansvärt svårt bara att få ut dom i en öppning så att det går att bedöva dom.

Djurskyddshinder

Även djurskyddet lägger hinder i vägen, då det bara är acceptabelt att följa vargarna en begränsad tid innan djurskyddsskäl gör att man måste avbryta förföljandet.

Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask.

Hans Boström
Veterinär med erfarenhet av vargmärkning

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser