DEBATT: SD kritiska till Högsta Förvaltningsdomstolens beslut

I och med Högsta förvaltningsdomstolens dom om att beslut om licensjakt på varg skall kunna överklagas till domstol, måste diskussionen nu leda till lösningar för att undvika samma scenario som när miljöorganisationer rutinmässigt, under samma beslutsgång, stoppade och förhalade jakten både 2012, 2013, 2014, skriver Runar Filper, jakt- och viltpolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

Situationen är redan ohållbar i stora delar av det mellersta förvaltningsområdet och koncentrationen är explosionsartad både vad gäller antal och folks uppgivenhet i framför allt Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborgs län i nämnd ordning.

För att undvika att vargjakten ställs in, för att domstolsbeslut kommer efter att jakttiden gått ut, vill Sverigedemokraterna att jakttiden skall kunna förlängas fram till att domstolsutslag kommer och snarast därefter kunna verkställa jakten. Eftersom vargjakten är beroende av spårsnö och om domstolsutslag dröjer tills vintern är till ända, skall den kunna flyttas fram till kommande vinters första snödagar i november/december under samma år.

Sverigedemokraterna vill därmed att Jakttiden för licensjakt  2 januari till 15 februari, får ovanstående tillägg i Naturvårdsverkets föreskrifter.

Runar Filper, jakt- och viltpolitisk talesman för Sverigedemokraterna

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser