Debatt om lodjursjakten

UPPSALA(JJ). Lodjursjakten har orsakat en infekterad debatt i bland annat Uppsala län. -Folk är upprörda. De känner att besluten tas av människor som sitter för långt ifrån verkligheten, säger Håkan Tallroth, vid Jägareförbundet i Uppsala län, till SVT ABC.

Susanne Löfgren, viltförvaltningschef på Naturvårdsverket, säger till SVT ABC att stammen nu ligger på den lägstanivå som riksdagen tagit beslut om.
Något som mefört att årets jaktkvot har minskat. 

Men i Uppsala län är lodjuren många, troligen omkring 170 djur. Trots detta får färre lodjur skjutas i länet i år på grund av hur stammen ser ut nationellt sett. 
Både Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen menar att lodjursjakten är ansvarslös. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser