Debatt: Nu måste jaktfrågorna lösas

Sverigedemokraterna hävdar i dagens debattartikel att en lokalt förankrad viltvårdsmyndighet bör ta över Naturvårdsverkets ansvar för jaktfrågorna.

  Vi i Sverigedemokraterna har nått slutsatsen att en lokalt förankrad viltvårdsmyndighet bör ta över Naturvårdsverkets ansvar för jaktfrågorna. I länen med hög koncentration av rovdjur i mellersta förvaltningsområdet finns en enorm frustration över det man upplever som oförståelse, arrogans och maktfullkomlighet från Naturvårdsverkets sida.

Nyligen tog representanter för länen och samverkansrådet med åtta landshövdingar i spetsen initiativ till ett balanserat förslag om ett begränsat antal vargföryngringar, vilket kördes över av Naturvårdsverket. Detta aktualiserar jaktlagsutredningens förslag om en ny myndighet som kan fokusera på jaktfrågorna och som på ett mer effektivt och smidigt sätt kan förvalta länens vilt- och rovdjursstammar. 

Koncentrationen av varg är alarmerande i västra delen av Svealand, med en revirtäthet på en liten begränsad nationsyta, som kanske saknar motstycke någonstans i världen. Många har svårt att förstå ambitionen att sträva mot en exceptionellt hög koncentration av varg i människors närhet, vilket bisarrt nog verkar vara en populär idé i Stockholm. Vargen har nu blivit ett ständigt gissel och orosmoment för jägare och tamdjursägare. Bara i Värmland har fem hundar dödats av varg under oktober och november, men det är bara en del av problematiken som Naturvårdsverket vägrar ta till sig.

Den som inte har empatin att sätta sig in i de utsatta djurägarnas situation kanske borde fundera över att besöka och tala med människorna och sätta sig in i de berörda bygdernas verklighet och vardagsproblem.   Jakt och viltförvaltning är en viktig fråga för många människor i stora delar av landet och bör inte hanteras av en stor statlig myndighet med så många olika ansvarsområden.

Ansvaret bör ligga på en renodlad myndighet för jaktfrågor. Det skulle tillföra en landsbygdsförankring som skapar underlag för en bättre dialog med regionala myndigheter, jägarorganisationer och landsbygdsbor i övrigt.   Frågan aktualiserar för övrigt det faktum att sprickan håller på att växa mellan stad och landsbygd. Vi i Sverigedemokraterna vill verka för en myndighetsutövning som håller ihop Sverige och en ny jaktmyndighet ser vi som en del i denna strategi.

Ingen bör för övrigt underskatta vårt engagemang i frågan och vår starka ställning i Riksdagen ger oss just nu utmärkta möjligheter att driva denna fråga.    

Runar Filper, jaktpolitisk talesman (SD)
Anders Forsberg, landsbygdspolitisk talesman (SD)
Jonas Millard, distriktsordförande Örebro län (SD)
Jenny Nordahl, distriktsordförande Dalarna-Västmanland län (SD)
Roger Hedlund, distriktsordförande Gävleborgs län (SD)  

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser