Debatt: Missvisande om gudingjakten

Jag tycker är fel att det alltid pratas om Ejderjakt när den åländska gudingjakten tas upp i media. Jag kan berätta hur vi har jagat sedan 1915 när dom första jakttiderna kom. Då fick vi jakt på hane av ejder (guding) 15-31 maj. 1946 ändrades jakttiden till 1-25 maj och så var det till dess nya direktiv från EU dök upp.

Debattören tror EU-kommissionen hade sett annorlunda på saken om de faktiskt känt till de omständigheter som föranlett vårjakt på guding. Foto: Gettyimages

Med rubriken ejderjakt så kanske någon tror att vi skjuter honor under häckningen. Men så är inte fallet. Det bör tilläggas att vi aldrig har haft någon höstjakt eftersom det under den tiden bara finns honor och ungar här i skärgården.

Vi är stolta över att våra förfäder redan 1915 skapade dessa jakttider som beskattar hanarna efter parningen och inte jagar honor och ungar på hösten. Kanske omgivande regioner som Sverige/Finland borde ha tagit efter istället för att ha höstjakt.

Parningstiden för ejder sker senast i april och honan ruvar 28-29 dagar och brukar komma ut med sina ungar senast 20 maj.

Efter parningen vistas en del av gudingarna en tid inomskärs men efter 20 maj börjar dom flocka sig ute till havs och kommer inte inomskärs förrän nästa vår.

Det är väl helt klart att honorna är mer utsatta under häckningen av örnar, minkar och mårdhundar och därför är det underskott på honor.

Ändå tycker EU och Birdlife och liknande organisationer att vi ska jaga på hösten när vi bara har honor och ungar här. Det skulle nog ingen åländsk jägare vara intresserad av.

Vi har ju vuxit upp med att man skjuter gudingar efter att de gjort sitt för fortlevnaden. På anda platser kan man säkert ha höstjakt på gudingar men dom är inte i den åländska skärgården på hösten så vi kan inte ha det.

Jag har svårt att tro att beslutsfattarna i EU skulle tycka att vi skulle ha höstjakt om dom verkligen fick fakta.

Janne Larson
Åland

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser