Debatt: Landsbygdsupproret planerar manifestation

Landsbygdsupproret är djupt oroade över den politik som drivs idag och inte minst rovdjurspolitiken. I dagens debattinlägg manar de till protester på långfredagen.

En fråga som man vill ställa till folk som inte förstår: ”Skulle ni vilja hitta en kär familjemedlem halvt uppäten efter ett rovsdjursöverfall bakom din villa där småbarnen leker på tomten?” 100 procent av svaren torde bli: ”Nej, självklart inte!”

Så varför är bryggorna mellan – i huvudsak – stadsbor och landsbygdsbor milsvida? Våra kloka förfäder lyckades efter mycket slit och tragik, äntligen bli fria från varg.
De visste vad de gjorde, landsbygdsborna för 100 år sedan. De ville inte ha ännu ett stort problem i sin redan tuffa tillvaro.
Dagens beslutsfattare, däremot, sitter miltals från problematiken och kastar tärning med våra liv, näringar och intressen, helt utan respekt och förståelse. Det verkar inte bättre än att det finns en dold ond agenda, där slutmålet är att förgöra landsbygden till minsta smula. Ja, vad ska man tro, motbevis saknas.

En bonde om dagen
En annan intressant frågeställning: Skulle du vilja gå back med 300 kronor per timme på din anställning, det vill säga förlora upp mot 600.000 kronor per år? Vad skulle du ta de pengarna ifrån för att kunna betala dina räkningar, köpa mat åt din familj, med mera?
Hade du skog skulle du behöva avverka den. Du eller din partner behöver ta ett extrajobb.
Dessutom skulle ni behöva gå till banken och skrapa med foten och be om uppskov med amorteringar på hus, mark, fordon… Hur många år klarar man detta utan att se en ljus framtid?
Detta mina vänner, är den bistra sanningen för majoriteten av Sveriges mjölkbönder idag, 2015. En bonde om dagen försvinner i Sverige idag.

Alla är beroende
Alla i Sverige är beroende av svensk landsbygd i allmänhet, av viltvårdande jägare och svenska bönder i synnerhet. Den dagen svenska folket förstår det, då kommer det hända saker. När man upptäcker att det gör skillnad att köpa svenskproducerat, gärna lokalproducerat. Till detta, viltköttet som är en gravt underskattad resurs.
Sakta ökar medvetandet att handla svenska produkter i butiken, men otillräcklig ursprungsmärkning försvårar valet. Utan bönder med eller utan djur blir det inga öppna hagar, inga kördugliga vägar, badplatser, lanthandlare och naturområden.
Allt det som stadsbor uppskattar med landsbygden kommer att vara ett minne blott.

Ovetande vegetarianer
Även icke köttätare lever i symbios med köttproducenter, oftast utan att veta om det. Vem ska odla grödorna, och var ska gödsel komma ifrån utan svenska lantbrukare?
101 år efter det stora Bondetåget, då tusentals bönder tågade med högafflar in till kungen i Stockholm för att protestera, är det dags igen! Långfredagen klockan 11.00, på cirka 20 orter i landet, kommer landsbygdsvänner att samlas.
Alla kan vara med, oavsett om man är bonde, jägare, småbarnsföräldrar eller annat. Med eller utan fordon, med banderoller och mod, för att uppmuntra till debatt och förändring.
Vi gör detta gränsöverskridande, oaktat var man har sina intressen och åsikter. Vi lyfter blicken och samarbetar. För vår framtid.
Erika Sörengård
Initiativtagare

www.landsbygdsupproret.se

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser