Debatt: Landsbygdsupproret planerar manifestation

Landsbygdsupproret är djupt oroade över den politik som drivs idag och inte minst rovdjurspolitiken. I dagens debattinlägg manar de till protester på långfredagen.

En fråga som man vill ställa till folk som inte förstår: ”Skulle ni vilja hitta en kär familjemedlem halvt uppäten efter ett rovsdjursöverfall bakom din villa där småbarnen leker på tomten?” 100 procent av svaren torde bli: ”Nej, självklart inte!”

Så varför är bryggorna mellan – i huvudsak – stadsbor och landsbygdsbor milsvida? Våra kloka förfäder lyckades efter mycket slit och tragik, äntligen bli fria från varg.
De visste vad de gjorde, landsbygdsborna för 100 år sedan. De ville inte ha ännu ett stort problem i sin redan tuffa tillvaro.
Dagens beslutsfattare, däremot, sitter miltals från problematiken och kastar tärning med våra liv, näringar och intressen, helt utan respekt och förståelse. Det verkar inte bättre än att det finns en dold ond agenda, där slutmålet är att förgöra landsbygden till minsta smula. Ja, vad ska man tro, motbevis saknas.

En bonde om dagen
En annan intressant frågeställning: Skulle du vilja gå back med 300 kronor per timme på din anställning, det vill säga förlora upp mot 600.000 kronor per år? Vad skulle du ta de pengarna ifrån för att kunna betala dina räkningar, köpa mat åt din familj, med mera?
Hade du skog skulle du behöva avverka den. Du eller din partner behöver ta ett extrajobb.
Dessutom skulle ni behöva gå till banken och skrapa med foten och be om uppskov med amorteringar på hus, mark, fordon… Hur många år klarar man detta utan att se en ljus framtid?
Detta mina vänner, är den bistra sanningen för majoriteten av Sveriges mjölkbönder idag, 2015. En bonde om dagen försvinner i Sverige idag.

Alla är beroende
Alla i Sverige är beroende av svensk landsbygd i allmänhet, av viltvårdande jägare och svenska bönder i synnerhet. Den dagen svenska folket förstår det, då kommer det hända saker. När man upptäcker att det gör skillnad att köpa svenskproducerat, gärna lokalproducerat. Till detta, viltköttet som är en gravt underskattad resurs.
Sakta ökar medvetandet att handla svenska produkter i butiken, men otillräcklig ursprungsmärkning försvårar valet. Utan bönder med eller utan djur blir det inga öppna hagar, inga kördugliga vägar, badplatser, lanthandlare och naturområden.
Allt det som stadsbor uppskattar med landsbygden kommer att vara ett minne blott.

Ovetande vegetarianer
Även icke köttätare lever i symbios med köttproducenter, oftast utan att veta om det. Vem ska odla grödorna, och var ska gödsel komma ifrån utan svenska lantbrukare?
101 år efter det stora Bondetåget, då tusentals bönder tågade med högafflar in till kungen i Stockholm för att protestera, är det dags igen! Långfredagen klockan 11.00, på cirka 20 orter i landet, kommer landsbygdsvänner att samlas.
Alla kan vara med, oavsett om man är bonde, jägare, småbarnsföräldrar eller annat. Med eller utan fordon, med banderoller och mod, för att uppmuntra till debatt och förändring.
Vi gör detta gränsöverskridande, oaktat var man har sina intressen och åsikter. Vi lyfter blicken och samarbetar. För vår framtid.
Erika Sörengård
Initiativtagare

www.landsbygdsupproret.se

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser