DEBATT: Kritik mot förslag på skärpning av vapenlagen

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna är kritisk till att en skärpning av vapenlagen kan drabba jägare och sportskyttar. Förbundet menar att de legala vapnen inte är problemet.

I en debattartikel framför förbundet sina synpunkter. JJ publicerar den i sin helhet nedan:

Legala vapen är inte problemet

När regeringen nu vill skärpa vapenlagen är syftet att komma åt de illegala vapnen. Från Jägareförbundet Dalarnas sida så välkomnar vi naturligtvis ambitionen med arbetet att få bort dessa vapen från gatorna, och som används frekvent vid olika typer av brott. Men trots att ambitionen är mot de illegala vapnen så riktas flera förslag mot de legala.

Ett av dessa förslag är att vapenmagasin ska bli licenspliktiga. Eftersom det inte finns någon definition av vad ett vapenmagasin är så blir syftet med ändringen riktigt underlig. Magasin som används i vapen ser väldigt olika ut, men innehåller generellt metall (eller plast), skruvar och en fjäder. Ett vapenmagasin är inte en produkt som kan används till någonting – om du inte har tillgång till ett vapen för just den magasinstypen. Och vad är det i den metallbiten som gör den så farlig att man kan åtalas för vapenbrott om den inte låses in i ett godkänt vapenskåp?En hammare eller en stor sten är i princip farligare än ett magasin.

Trots det finns det förslag att det ska införas licensplikt och register för att kunna kontrollera människor som vill sköta sig, och redan ingår i polisens register som vapenägare. Jägareförbundet Dalarna tycker det är oroande och djupt olyckligt när politiker har ett gott syfte med en proposition, men tar till åtgärder som inte kommer att lösa problemet. Det är ganska enkelt att förstå varför det blir så. Politikerna vill visa handlingskraft i en angelägen fråga. Men då det är mycket svårt att angripa en gränsöverskridande illegal handel, kartlägga handel mellan kriminella och arbeta proaktivt mot kriminalitet väljer man en enklare väg. Att ändra en lagtext.

Men det blir inte färre illegala vapen genom att införa regler som bara drabbar de som ansvarsfullt sköter sitt vapenägande.De legala vapnen är inte problemet. Dessa används så sällan i brottslig verksamhet att det inte hjälper med hårdare lagar. Om inte regeringen tar sitt förnuft till fånga kommer ändringen försvåra och krångla till det för jägare och sportskyttar, men lämna fältet öppet för de kriminella. Jägareförbundet Dalarna vill att man gör precis tvärt om.

Thomas Björklund
Länsordförande Jägareförbundet Dalarna”

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser