DEBATT: Kritik mot förslag på skärpning av vapenlagen

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna är kritisk till att en skärpning av vapenlagen kan drabba jägare och sportskyttar. Förbundet menar att de legala vapnen inte är problemet.

I en debattartikel framför förbundet sina synpunkter. JJ publicerar den i sin helhet nedan:

Legala vapen är inte problemet

När regeringen nu vill skärpa vapenlagen är syftet att komma åt de illegala vapnen. Från Jägareförbundet Dalarnas sida så välkomnar vi naturligtvis ambitionen med arbetet att få bort dessa vapen från gatorna, och som används frekvent vid olika typer av brott. Men trots att ambitionen är mot de illegala vapnen så riktas flera förslag mot de legala.

Ett av dessa förslag är att vapenmagasin ska bli licenspliktiga. Eftersom det inte finns någon definition av vad ett vapenmagasin är så blir syftet med ändringen riktigt underlig. Magasin som används i vapen ser väldigt olika ut, men innehåller generellt metall (eller plast), skruvar och en fjäder. Ett vapenmagasin är inte en produkt som kan används till någonting – om du inte har tillgång till ett vapen för just den magasinstypen. Och vad är det i den metallbiten som gör den så farlig att man kan åtalas för vapenbrott om den inte låses in i ett godkänt vapenskåp?En hammare eller en stor sten är i princip farligare än ett magasin.

Trots det finns det förslag att det ska införas licensplikt och register för att kunna kontrollera människor som vill sköta sig, och redan ingår i polisens register som vapenägare. Jägareförbundet Dalarna tycker det är oroande och djupt olyckligt när politiker har ett gott syfte med en proposition, men tar till åtgärder som inte kommer att lösa problemet. Det är ganska enkelt att förstå varför det blir så. Politikerna vill visa handlingskraft i en angelägen fråga. Men då det är mycket svårt att angripa en gränsöverskridande illegal handel, kartlägga handel mellan kriminella och arbeta proaktivt mot kriminalitet väljer man en enklare väg. Att ändra en lagtext.

Men det blir inte färre illegala vapen genom att införa regler som bara drabbar de som ansvarsfullt sköter sitt vapenägande.De legala vapnen är inte problemet. Dessa används så sällan i brottslig verksamhet att det inte hjälper med hårdare lagar. Om inte regeringen tar sitt förnuft till fånga kommer ändringen försvåra och krångla till det för jägare och sportskyttar, men lämna fältet öppet för de kriminella. Jägareförbundet Dalarna vill att man gör precis tvärt om.

Thomas Björklund
Länsordförande Jägareförbundet Dalarna”

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser