Debatt: Jaktprov för älghundar!

Senhöstprov försämrar arbetet med älghundsavel! Detta hävdar Olle Andersson, medlem i Norrbottens Älghundklubb, i dagens debattinlägg.

Älghundsvalparna är dyra.
En älghundsvalp värderas idag enligt Svenska Älghundklubben till 10.000 – 12.000 kronor.
Valpköparna har därför rätt att kräva ett avelsinriktat upplägg för all jaktprovsverksamhet.

En jaktchampion blir ofta aktuell för avel.
Med dessa höga valppriser är det lätt att förstå hundägarnas ”jakt” efter championatstitlar.
Här finns pengar att hämta! Avelsarbetet får en underordnad betydelse, i och med att hundägarna vill ha sina unghundar till jaktchampion så fort som möjligt, för att bli aktuella som avelshundar.

En vanlig orsak till varför man vill gå senhöstprov.
Hundägare som är medveten om sin hunds icke önskvärda sök, att efter släpp försvinna utan samarbete med föraren för att hittas med hjälp av pejl på flera km avstånd från provgruppen, vill naturligtvis gå senhöstprov eftersom älgarna då är tryggare och hundägaren i förväg skaffat sig vetskap om var älg finns. Här får hunden medvetet hjälp med att träffa älg under provtiden och detta gagnar inte avelsarbetet.
   
Ett försämrat avelsunderlag tillåts.
Provledningen går hundägarna till mötes, trots vetskapen om att många hundar favoriseras av att få gå jaktprov i november och december. Här tillåts medvetet ett försämrat avelsunderlag, som medför att icke önskvärda jaktliga egenskaper förs vidare till provhundens avkomma, utan att synas i poängsättning eller provberättelse.

Senhöstproven måste bort.
Jaktprov i december genomförs i mörker och ofta i konflikt med JF 18§.
Hundägare som anmält sin hund till flera jaktprov har inga problem med att hinna med dessa under provsäsongen. Allt är bara en organisatorisk fråga för provledningen.
Här måste kraven skärpas så att hela provsäsongen utnyttjas för provverksamheten.
Enkelt att ordna! För att bli jaktchampion så måste en (1) av tre (3) jaktprovsettor genomföras tidigt under provsäsongen.
Även jaktprovsverksamhetens upplägg måste leva upp till regelverkets ändamålsskrivning med avelstanken i fokus och detta får hundägarna rätta sig efter.

Synpunkterna skrivna i april 2010.
Olle Andersson, Vitå.
Medlem i Norrbottens Älghundklubb.
 
 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser