Debatt: Jaktprov för älghundar!

Senhöstprov försämrar arbetet med älghundsavel! Detta hävdar Olle Andersson, medlem i Norrbottens Älghundklubb, i dagens debattinlägg.

Älghundsvalparna är dyra.
En älghundsvalp värderas idag enligt Svenska Älghundklubben till 10.000 – 12.000 kronor.
Valpköparna har därför rätt att kräva ett avelsinriktat upplägg för all jaktprovsverksamhet.

En jaktchampion blir ofta aktuell för avel.
Med dessa höga valppriser är det lätt att förstå hundägarnas ”jakt” efter championatstitlar.
Här finns pengar att hämta! Avelsarbetet får en underordnad betydelse, i och med att hundägarna vill ha sina unghundar till jaktchampion så fort som möjligt, för att bli aktuella som avelshundar.

En vanlig orsak till varför man vill gå senhöstprov.
Hundägare som är medveten om sin hunds icke önskvärda sök, att efter släpp försvinna utan samarbete med föraren för att hittas med hjälp av pejl på flera km avstånd från provgruppen, vill naturligtvis gå senhöstprov eftersom älgarna då är tryggare och hundägaren i förväg skaffat sig vetskap om var älg finns. Här får hunden medvetet hjälp med att träffa älg under provtiden och detta gagnar inte avelsarbetet.
   
Ett försämrat avelsunderlag tillåts.
Provledningen går hundägarna till mötes, trots vetskapen om att många hundar favoriseras av att få gå jaktprov i november och december. Här tillåts medvetet ett försämrat avelsunderlag, som medför att icke önskvärda jaktliga egenskaper förs vidare till provhundens avkomma, utan att synas i poängsättning eller provberättelse.

Senhöstproven måste bort.
Jaktprov i december genomförs i mörker och ofta i konflikt med JF 18§.
Hundägare som anmält sin hund till flera jaktprov har inga problem med att hinna med dessa under provsäsongen. Allt är bara en organisatorisk fråga för provledningen.
Här måste kraven skärpas så att hela provsäsongen utnyttjas för provverksamheten.
Enkelt att ordna! För att bli jaktchampion så måste en (1) av tre (3) jaktprovsettor genomföras tidigt under provsäsongen.
Även jaktprovsverksamhetens upplägg måste leva upp till regelverkets ändamålsskrivning med avelstanken i fokus och detta får hundägarna rätta sig efter.

Synpunkterna skrivna i april 2010.
Olle Andersson, Vitå.
Medlem i Norrbottens Älghundklubb.
 
 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser