DEBATT: EU sätter stopp för vapenannonsering på nätet

Många av er har hört talas om det liggande förslaget från EU att skärpa vapenlagstiftningen, med förbud mot i princip alla former av halvautomater och krav på att vi skall söka om våra licenser för jaktvapen var femte år. Allt i kölvattnet av de tragiska händelserna i Paris, men tyvärr åtgärder skapade i panik som endast kommer att drabba legala, skötsamma jägare och sportskyttar i Sverige och EU.

Arkivfoto: Per Jonson

Men få av oss jägare och sportskyttar är medvetna om att det även kommer att bli ett totalt stopp för all form av försäljning av vapen och vapendelar via internet. Annonsforum av det slaget som finns här på Jaktjournalen eller Robsoft, där vanliga hederliga legala vapenägare lägger in en annons om att sälja sin gamla kombibössa kommer inte att få finnas kvar längre om EUs förslag går igenom i sin helhet. Man kommer inte ens att kunna sälja sina handsnidade kolvar via sin egna websida om EU får som de vill. Detta kommer att leda till svåra problem för den vanliga jägaren som vill göra förändringar i sin vapengarderob och t ex avyttra ett gevär eller ens en licensfri vapendel via Blocket eller liknande internetsidor.

Det är oerhört viktigt att vi sluter upp om detta och visar politikerna i EU att vi inte accepterar detta. Åtgärder skall riktas mot bovarna som begår brott, inte mot legala, skötsamma vapenägare, jägare och sportskyttar.

Det finns en namninsamling startad av en holländsk sportskytt som ni hittar på
https://www.change.org/p/council-of-the-european-union-eu-you-cannot-stop-terrorism-by-restricting-legal-gun-ownership

Ni går in till höger, där det står ”Sign this petition” och fyller i namn, stad och er epost. Man är uppe i över 150 000 namnunderskrifter där och ju mer vi fyller på denna, desto större chans att politikerna inom EU lyssnar på sina väljare. Se även till att vänner, släktingar och arbetskamrater i er närhet visar stöd för detta och skriver på namninsamlingen.

Det finns även en svensk namninsamling som ni hittar på
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10418

Den är uppe i nästan 2700 namnunderskrifter än så länge. Med tanke på att detta kommer att drabba alla svenska jägare och sportskyttar, borde den namninsamlingen ha 650 000 namnunderskrifter!

Mvh
Henrik Jansson
Bekymrad jägare, sportskytt och vapenägare 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser