Debatt: Björnjakten i framtiden

Dagens debattinlägg är inskickat av Svenska Plotthundkluben med anledning av den stundande björnjakten.

  Björnjakten, och björnjägarna, är fortsatt ett ämne för granskning både utifrån och från jägarnas egna led, och kommer så att förbli inom överskådlig framtid. Vad som gör björnjakten kontroversiell för ickejägare behöver knappast förklaras närmare, det är vårt största rovdjur och dessutom ett mytomspunnet sådant.

Vad som orsakar konflikter inom dom egna leden kan kräva en något djupare analys för att förstå och ett inte så litet arbete för att komma till rätta med.

För det första är det ett högst begränsat antal björnar som skall fällas under jakt varje år vilket leder till att relativt få någonsin får chansen att fälla en svensk brunbjörn och ändå färre har möjlighet att lägga den tid, energi och pengar som krävs för att få till en fungerande björnhund.

Antalet fungerande björnjaktsekipage ökar dock stadigt för vart år och därmed fylls tilldelningarna allt fortare från söder till norr. En människa som satsat både sitt sociala liv och ansenliga summor pengar på att få till en fungerande björnhund vill av förklarliga skäl inte parkera hunden i hundgården efter 1 till 2 veckors jakt utan fortsätter oftast till andra områden där tilldelningen ännu inte fyllts, något som kan väcka ont blod hos lokala jägare som hellre haft området för sej själva och därmed fler chanser till en lyckad jakt.

Frågan är då om irritationen inte är en aning missriktad när den riktas mot den utifrån kommande jägaren och hans hundar som faktiskt bara hörsammat en inbjudan.? Frågan är om dom själva tackat nej till en inbjudan med motiveringen att dom helst inte vill trampa någon på tårna.?

Vi tror att de flesta tolkar inbjudan som att det inte finns fungerande hundar på orten eller i vart fall inte tillräckligt för att fylla behovet…

Dom absolut flesta jägarna i det område som björnjakt bedrivs i har älgjakten som primär jaktform, dessa människor är oftast, av naturliga orsaker, mer intresserade av att det verkligen skjuts någon av dom tilldelade björnarna på just deras älgmarker än av vilken hund som jagade björnen, annars hade problemet aldrig uppstått… Så långt allt väl, men när irritationen leder till beskyllningar som späder på den pågående etikdebatten och ger jaktmotståndare vatten på kvarnen börjar vi vara illa ute…

Man glömmer gärna att nämna att det exempelvis rört sej om ett eftersök då bilar använts och utvilade hundar ersatt dom som tröttnat i septembersolen när man ondgör sej inför andra om ”proffsjägarnas” framfart… Att detta dessutom gärna sker på sociala medier där många utanför jägarnas egna led läser inläggen gör att det fort blir en sanning som sprider sej.

Jakten granskas som sagt hårdare än någonsin förr från omvärlden, en omvärld som krympt väsentligt med EU och internet och osämja mellan jägarna själva gläder självklart dom som vill stoppa jakten oerhört.

Vi skall utan tvekan följa lagarna och hålla en hög moral och etik i jakten, där har dom framgångsrika jägarna en möjlighet och en skyldighet att föregå med gott exempel och vara förebilder för andra, men det bör ses som en lika stor skyldighet att föra den interna debatten med fakta istället för att smutskasta andra jägare.

Sist men inte minst bör vi alla komma ihåg en viktig sak… För att kunna ”fuska” genom bilåkning etc krävs en fungerande hund som klarar både att hitta en björn och jaga den, och har man det bör det rimligtvis inte behövas något fusk.

Vi som är intresserade av jakt på björn bör sträva efter att bli eniga och gemensamt arbeta för att tvätta bort stämpeln av dålig etik inom björnjakten, annars är risken större än dom flesta anar att jakten snart nog ser helt annorlunda ut och vi alla förlorar möjligheten att överhuvudtaget jaga björn och uttaget ur stammen kommer skötas som skyddsjakt av statsanställda skyttar istället… Vilken framtid till vi se.?     Styrelsen i Plotthundsklubben Johan Öhman Anders Lindkvist Larri Mann Dennie Wallden Maria Kohler

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser