Debatt: Älgförvaltning på fel grunder

Råneå (JJ) I dagens debattinlägg hävdar jägarrepresentanten Olle Andersson, Råneå jaktvårdskrets att dagens älgförvaltning inom Älgförvaltningsområde nr 5 görs på fel grunder.

ÄFO nr 5
Markägarrepresentanter: Marcus Jatko SVEA, Rikard Hansson SCA, Jonas Martén LRF.
Jägarrepresentanter: Olle Andersson Råneå jvk, Tage Karlsson Kalix jvk, Tore Hjort Haparanda jvk.

Avskjutning inom ÄFO nr 5 visar låg nyttjandegrad från tilldelade älgar
Övertilldelning till jaktlagen är troligen den största orsaken. Älg finns inte att skjuta och
avskjutningen stannar vid ca 60% av tilldelade djur. Med andra ord, det tillåts fri avskjutning   inom ÄFO nr 5.

Den låga kalvandelen i älgstammen beror på att vi har för ung hondjursstam, som inte ännu börjat producera kalv. Med adaptiv älgförvaltning borde fällda älgar åldersbestämmas, för att få koll på vår älgstams ålderssammansättning.
En bidragande orsak till fel i älgförvaltningen är också tilltron till ”älgsnurran”.
 
Hur kommer vi till rätta med övertilldelningen?
Vi måste lyssna på jägarnas åsikter om älgstammens numerär och inte år efter år tvinga jägarna att acceptera för höga tilldelningar. En radikal sänkning av total älgtilldelning krävs.
Markägarrepresentanterna inom ÄFO nr 5, har en övertro på numerären av vår älgstam.
 
ÄBIN 2014
Markägarrepresentanterna hävdar alltid att det är höga betesskador inom hela Råneå jvk.
Detta stämmer inte för den kustnära delen. Läs resultat från ÄBIN 2014!
 
Pottälgar gynnar enbart de små jaktlagen och måste bort från älgförvaltningen
De jaktlag som skjutit sin ordinarie tilldelning, kan ansöka om extra tilldelning från pottälgarna i enlighet med länsstyrelsens bestämmelser.

Inom ÄFO nr 5 får ett litet licensområde som skjutit sin grundtilldelning, automatiskt pottälgar utan diskussion med hela ÄFO-gruppen. Detta förfarande är inte seriös älgförvaltning. Här får små licensområden en obefogad extratilldelning.
Älgförvaltning kräver, att man tittar på hur jaktgrannarna klarat sin avskjutning innan beslut om pottälgar tas.
 
Pottälgar höjer inte låg nyttjandegrad i avskjutning hos jaktgrannarna
Markägarsidan inom ÄFO nr 5 anser i sitt förslag till pottälgar, den 20/10-2014 till Länsstyrelsen, att tilldelning av pottälgar kan REPARERA dålig avskjutning hos jaktgrannarna.
Bakom markägarrepresentanternas dåligt genomtänkta förslag, ligger med säkerhet påtryckningar från berört licensområde. Jag kallar detta för kompisförvaltning!
 
2014-11-05
Olle Andersson
Jägarrepresentant i ÄFG och ÄFO nr 5.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser