De som är vana vid varg får troligen ännu fler

STOCKHOLM(JJ). De människor som är "vana" vid varg kommer troligen att få ännu fler vargar i sin närhet när det ska sättas ut varg i landet. – En utgångspunkt är ju att det kan vara lämpligt att placera de nya vargarna i anslutning till befintliga vargrevir för att öka chansen till reproduktion. I dessa områden finns det också bättre förutsättningar även när det gäller människor. Där finns viss vana av vargar till skillnad från de områden där det inte funnits varg tidigare, säger Helene Lindahl Vik, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt en lägesrapport från Naturvårdsverket så är det områden där det redan finns varg som är aktuella för utsättning av varg, undantaget renskötselområdet. 
Den 31 oktober i år ska Naturvårdsverket rapportera till regeringen vilka områden varg ska flyttas till och det verkar som de aktuella områdena ligger i syd- och mellansverige.

Enligt Helene Lindahl Vik så är det troligt att det blir länsstyrelserna som kommer att fatta beslut om den slutliga placeringen av vargarna.
– Så långt diskussionen har kommit nu så bör det ju vara på den regionala nivån med länsstyrelserna och deras viltförvaltningsdelegationer som ska fatta beslut om exakt var de ska placeras, säger hon.

Från flera håll hörs dock synpunkter om att tiden för utredningen är för kort, det menar flera myndigheter och forskare som är involverade.
Enligt forskaren Olof Liberg på Grimsö kommer man inte hinna klart med att få fram information om vart vargarna ska hämtas ifrån. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser