De som är vana vid varg får troligen ännu fler

STOCKHOLM(JJ). De människor som är "vana" vid varg kommer troligen att få ännu fler vargar i sin närhet när det ska sättas ut varg i landet. – En utgångspunkt är ju att det kan vara lämpligt att placera de nya vargarna i anslutning till befintliga vargrevir för att öka chansen till reproduktion. I dessa områden finns det också bättre förutsättningar även när det gäller människor. Där finns viss vana av vargar till skillnad från de områden där det inte funnits varg tidigare, säger Helene Lindahl Vik, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt en lägesrapport från Naturvårdsverket så är det områden där det redan finns varg som är aktuella för utsättning av varg, undantaget renskötselområdet. 
Den 31 oktober i år ska Naturvårdsverket rapportera till regeringen vilka områden varg ska flyttas till och det verkar som de aktuella områdena ligger i syd- och mellansverige.

Enligt Helene Lindahl Vik så är det troligt att det blir länsstyrelserna som kommer att fatta beslut om den slutliga placeringen av vargarna.
– Så långt diskussionen har kommit nu så bör det ju vara på den regionala nivån med länsstyrelserna och deras viltförvaltningsdelegationer som ska fatta beslut om exakt var de ska placeras, säger hon.

Från flera håll hörs dock synpunkter om att tiden för utredningen är för kort, det menar flera myndigheter och forskare som är involverade.
Enligt forskaren Olof Liberg på Grimsö kommer man inte hinna klart med att få fram information om vart vargarna ska hämtas ifrån. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser