De norra länen får själva ta beslut om lodjursjakt

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket har beslutat att delegera beslutanderätten om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i norra rovdjursförvaltningsområdet.

Detta innebär att Norrbottens-, Västerbottens-, Västernorrlands- och Jämtlands län själva får möjlighet att fatta beslut om licensjakt efter lo i sina respektive län inför kommande jaktsäsong. Delegeringen gäller för en jaktsäsong och innebär att ansvaret flyttas från nationell till regional nivå. Det är då länsstyrelserna som bedömer om och i vilken omfattning en licensjakt under nästa år kan ske.

Beslutet om delegering följer den politik som fastställdes i december 2013 om att regionalisera rovdjursförvaltningen när detta är möjligt (Prop. 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik). Den säger att delegering av beslut om licensjakt bör ske till samtliga länsstyrelser inom ett rovdjursförvaltningsområde när området har uppnått miniminivån för en art. Detta ger en ökad möjlighet till adaptivitet i förvaltningen av stora rovdjur för de län som ingår i området, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Den senaste inventeringen av lo utfördes under vinter 2014/2015. Den visar att det norra rovdjursförvaltningsområdet har 94,5 föryngringar vilket är nära trettio föryngringar mer än vad den beslutade miniminivån för området ligger på (66,5 föryngringar).

I det mellersta och södra området behåller dock Naturvårdsverket kontrollen över beslutanderätt för licensjakten. Detta eftersom inventeringarna av lodjur enligt dem visat att antalet föryngringar inte uppnår de beslutade miniminivåerna.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser