De fyra stora rovdjuren flyttas ner i en lägre rödlistekategori

Situationen för de fyra stora rovdjuren har förbättrats och det kommer märkas när man presenterar de rödlistade arterna i Sverige år 2010. – Varg, brunbjörn, lo och järv kommer alla att bli klassificerade i en lägre rödlistekategori denna gång, säger Ulf Gärdenfors vid ArtDatabanken på SLU, redaktör och innehållsansvarig för rödlistan, till tidningen Jordbruksaktuellt.

Den 28 april kommer listan att presenteras. Det är tredje gången som ArtDatabanken vid SLU tar fram en rödlista över arterna i Sverige, detta görs på uppdrag av Naturvårdsverket. 

Den här listan visar vilka arter som är hotade och riskerar att dö ut från vårt land, på kort eller längre sikt. 

Vetenskapsrådet har också gett i uppdrag till ArtDatabanken att bygga upp en svensk IT-infrastruktur för data om biologisk mångfald. Genom detta ska man bland annat kunna få tillgång till all artdata. 
Projektet kallas Svenska LifeWatch. Det är ArtDatabanken vid SLU som leder satsningen, dessutom deltar andra universitet, Riksmuseet, SMHI och Fiskeriverket
Det här rapporterar tidningen Jordbruksaktuellt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser