De 23 dödade fåren tillhör hotad ras!

LINDESBERG(JJ). De 23 får som dödades, troligen av varg, utanför Lindesberg tillhör den hotade rasen Åsenfår. Av nitton tackor har nu Helena Thérus bara en enda kvar, dessutom är fem av 17 lammungar döda. – Vargen har tagit de viktigaste avelsdjuren. Det är svårt att återställa, säger Helena Thérus till Nerikes Allehanda.

Det var en chock för henne att hitta alla döda djur. 
– Jag trodde jag var härdad av att se döden, men jag känner mig alldeles skakis, säger Helena Thérus som är veterinär till yrket. 

Troligen är det en eller flera vargar som varit i farten, det menar länsstyrelsens besiktningsman Christer Moberg. 
– 23 djur är rätt mycket, men det kan mycket väl vara en enda varg som varit i farten. Vargen har en förmåga att bli lustmördare när han kommer åt, säger Moberg.

Det var bara ett får som var helt uppätet, ett annat får var bara delvis uppätet. De andra fåren hade svåra dödande skador och det var bara ett av djuren som levde när Helena upptäckte vad som hänt, men skadorna var så svåra att man var tvungen att avliva djuret. 

Nu kommer hon att få hjälp av länsstyrelsen med att skaffa ett kraftigare elstängsel. När hon sökte pengar till vargstängsel för några år sedan fick hon dock avslag, motiveringen då var att hon inte bodde i något vargtätt område. 
Det här rapporterar Nerikes Allehanda.

Fotnot: Se även notis den 16/7.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser