Davids dröm gick i uppfyllelse

Färila (JJ) Tidigt i morse lyckades David Nilsson, Sunne och kompisen Anders Carlström, Färila fälla en 230 kg stor björnhane för sina gråhundar.

Drömmen gick i uppfyllelse. David Nilsson sköt i morse en björn i Gävleborg.

– Äntligen! Helt klart har en dröm gått i uppfyllelse. Våra gråhundar Björnjägarens Odin och Eros har skällt björn de senaste åren, men vi har inte fått någon utdelning. Antingen har det varit husse som strulat eller så har för stora vattendrag satt stopp för jakten, berättar en jublande glad David Nilsson.

David är på björnjakt i Färila-skogarna tillsammans med kompisen Anders Carlström. De jagar med gråhundarna Odin och Eros som fungerar mycket bra på björn.

– I går kväll fick vi tips om att man sett en björn i en havreåker så tidigt i morse åkte vi dit och fick syn på björnen i en kornåker precis när vi kom fram. Hade vi varit 5-10 min senare hade vi inte upptäckt björnen.

– Här i Gävleborg får man bara en chans och redan nu vid 08-tiden var det skjutet 11 björnar i länet, förklarar David.

David och Anders släppte båda gråhundarna 04.20 och redan efter 200 meter kom upptaget med fast stånd.

– Vi avvaktade i 40 minuter eftersom det inte var riktigt ljust innan vi började gå på. Men en passkytt satt lite dumt i vinden så björnen började röra på sig i sakta mak. Vi försökte ta oss runt björnen och passa på en väg som vi trodde den skulle passera, men istället vek den av och förflyttade sig i en åkerkant.

– Både jag och Anders var inne på ståndet. Men Odin stod mitt framför björnen och skällde och Eros på sidan så det gick inte att skjuta. Men jag kan kalla in Odin via en signal i pejlen och med ett tryck så kom han direkt och då kunde jag skjuta. Björnen kastade och Anders sköt också ett skott. Så vi är två skyttar på björnen, något vi planerat om vi fick chansen, säger David.

Björnen är en stor hane på 230 kg.

– Den här björnen är nog ganska gammal, den har varit med om en del bataljer. En hörntand saknas, en är sprucken och två tänder saknas.

David har fått den bästa tänkbara starten på säsongen. Och han har mycket roligt att se fram emot. I september ska han gå kval till Älghund-SM i Bergslagens Älghundklubb där Odin är bästa gråhund i år och mycket talar också för att han kommer att få starta i Gråhunds-SM.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser