Dataproblem bakom borttappade vargar

Positioner på två vargar, en i gränsreviret Rotna och en Tandsjöreviret slutade dyka upp på vargwebben i oktober förra året. Problemet var dock inte att deras halsband var trasiga.

Nu har det visat sig att problemet berott på en störning när positionerna skulle flyttas från huvudmottagaren till vargwebben. En norsk vargforskare uppmärksammade att Rotnavargen fortfarande gav positioner som inte syntes på vargwebben och meddelade Grimsö forskningsstation detta. Personal där upptäckte då att även Tandsjövargen skickade positionsangivelser.

Nu är Tandsjörevirvargen som togs bort i början av februari åter inlagd och positioner på den och Rotnavargen syns igen på vargwebben.

Däremot är en utvandrade Tandsjörevirsvalp borttagen från vargwebben eftersom man med säkerhet vet att sändaren är trasig. Ytterligare en utvandrad Tandsjörevirsvalp kommer också tas bort eftersom även dennes sändarhalsband är trasigt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser