Därför slopas lodjursjakten i Örebro län

Örebro (JJ) För få kvalitetssäkrade föryngringar. Det är anledningen att Länsstyrelsen i Örebro inte kommer bevilja någon licensjakt på lodjur i länet i vinter.

Inventeringsresultatet i länet visar att endast åtta föryngringar konstaterats. Det är färre än länets miniminivå på nio familjegrupper (hona med ungar).

Enligt länsstyrelsen i länet har Naturvårdsverket kontaktats för att få till en förändring av miniminivån. Men någon sådan förändring kommer inte påverka årets beslut. Tidigast 2020 kommer en förändring ske.

Under 2017 års licensjakt sköts ett lodjur i Örebro län.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser