Danskar fick fängelse för jaktbrott

Tre av de fyra danskar som åtalats för jaktbrott i västra Värmland fick på torsdagen sina domar. Den fjärde mannen infann sig inte i rätten.

En av de tre döms till fängelse i sex månader för två fall av jaktbrott, som bedöms som grovt då jakten på rådjur skett med hjälp av bil. Egentligen borde mannen ha dömts till fängelse i nio månader, men eftersom det tagit så lång tid som fyra och ett halvt år från händelsen till dagens dom, så kortar tingsätten ner straffet med tre månader.

För en annan man blev det villkorlig dom med dagsböter på närmare 9 000 kronor. Han döms för ett av jaktbrotten. Även i hans fall tar tingsrätten hänsyn till att det har gått så lång tid, annars skulle han ha dömts till fängelse i sex månader.

Båda männen blir enligt domen av med sina vapen och sin ammunition eftersom beslagen som gjorts ska bestå.

De två ska också gemensamt betala skadestånd till Ovanskogens viltvårdsområde på 5 000 kronor och mannen som dömts till fängelse ska ockå betala skadestånd till en markägare på 5 000 kronor.
Den tredje mannen går fri eftersom tingsräten ogillade åtalet och menar att det inte är styrkt att han deltagit i jakten, rapporterar Sveriges Radio P4, Värmland.

4 kommentarer

  • Mord
    För ett 20-tals år sedan så var det en kille som gick i samma skola som jag som stack ihäl sin mormor med åtskilliga knivhugg. Han var såklart inte riktig i huvudet men var ute på byn efter 2 månader på permission. Några döda rådjur?? Var finns logiken?

  • Helt enig Henrik…
    Som dansker, er jeg helt enig med Henrik – de har fået den straf de fortjener…!!

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser