Dansk troféjägare bakom omfattande tjuvjakt i Skåne

Skåne (JJ) En 36-årig dansk man åtalas för omfattande tjuvjakt på trofédjur i Sverige. Under flera års tid har mannen planlagt och genomfört nattliga räder på gods runt om i Skåne.

Det blev fängelse för den danska tjuvjägaren som skjutit flera troféhjortar i Skåne. Arkivfoto: Per Jonson

Den 36-åriga danska medborgaren står nu åtalad för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri samt brott mot jaktlagen. Bland de målsägande återfinns bland annat större egendomar och viltvårdsföreningar.  Enligt åklagare Pehr Ola Pehrsson ligger straffpåföljden på fängelsenivå.

Åtalet rör en omfattande tjuvjakt som bedrivits mellan oktober 2011 och december 2013. Den åtalade mannen ska under perioden ha tjuvskjutit 16 vilt, till ett sammanlagt värde av 361 926 kronor, baserat på djurens avelsvärde, trofévärde samt köttvärde.

Enligt åtalet ska mannen nattetid med bil kört runt, lokaliserat och skjutit dovvilt, kronvilt, vildsvin och rådjur. Kropparna efter flera av dem påträffades med huvudena borttagna. Användandet av bil vid jakten och kronviltets skyddsvärda status gör att åklagaren betraktar brotten som grova.

Pehr Ola Pehrsson lägger fram omfattande bevisning i form av troféer, registrerade överfarter över Öresund som överensstämmer med de tidpunkter djuren skjutits, bilder på mannens dator med de djur som tjuvskjutits i Skåne, vars metadata anger tidpunkt.

Dessutom finns SMS-trafik som knyter mannen till brotten, samt bilder på mannen tillsammans med troféer från de tjuvskjuta djuren, publicerade på mannens egen hemsida.

– Bevisningen är stark. Polisen är gjort ett fantastiskt utredningsarbete, säger Per Ola Pehrsson.

Rättegången är preliminärt satt till den första juni.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser