Dansk troféjägare bakom omfattande tjuvjakt i Skåne

Skåne (JJ) En 36-årig dansk man åtalas för omfattande tjuvjakt på trofédjur i Sverige. Under flera års tid har mannen planlagt och genomfört nattliga räder på gods runt om i Skåne.

Det blev fängelse för den danska tjuvjägaren som skjutit flera troféhjortar i Skåne. Arkivfoto: Per Jonson

Den 36-åriga danska medborgaren står nu åtalad för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri samt brott mot jaktlagen. Bland de målsägande återfinns bland annat större egendomar och viltvårdsföreningar.  Enligt åklagare Pehr Ola Pehrsson ligger straffpåföljden på fängelsenivå.

Åtalet rör en omfattande tjuvjakt som bedrivits mellan oktober 2011 och december 2013. Den åtalade mannen ska under perioden ha tjuvskjutit 16 vilt, till ett sammanlagt värde av 361 926 kronor, baserat på djurens avelsvärde, trofévärde samt köttvärde.

Enligt åtalet ska mannen nattetid med bil kört runt, lokaliserat och skjutit dovvilt, kronvilt, vildsvin och rådjur. Kropparna efter flera av dem påträffades med huvudena borttagna. Användandet av bil vid jakten och kronviltets skyddsvärda status gör att åklagaren betraktar brotten som grova.

Pehr Ola Pehrsson lägger fram omfattande bevisning i form av troféer, registrerade överfarter över Öresund som överensstämmer med de tidpunkter djuren skjutits, bilder på mannens dator med de djur som tjuvskjutits i Skåne, vars metadata anger tidpunkt.

Dessutom finns SMS-trafik som knyter mannen till brotten, samt bilder på mannen tillsammans med troféer från de tjuvskjuta djuren, publicerade på mannens egen hemsida.

– Bevisningen är stark. Polisen är gjort ett fantastiskt utredningsarbete, säger Per Ola Pehrsson.

Rättegången är preliminärt satt till den första juni.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser