Daniel Birgersson summerar sin björnjaktspremiär

Alfta (JJ) Daniel Birgersson fick tre spännande jaktdagar i Gävleborgs län innan jakten avlystes där. – Jag är super nöjd med jakten i Gävleborg och vi har haft fina jakter där alla fått vara nära och bäst av allt är att det är två stycken förstagångs skyttar som fått avsluta jakterna. Men visst känns det lite snopet när jakten tog slut så fort när man tränat för det ett helt år.

Leif-Åke Olsson, Enviken med sitt livs första björn, efter ett bra jobb av Daniel Birgersson och halvstövaren Putte.
Björnjaktspremiären började med att Daniel Birgersson hade koll på en björn i en havreåker norr om Alfta i Hälsingland.

– Jag hade med mig en liten skara passkyttar som ställdes ut på dom pass som vi trodde mest på. När jag och min sambo Johanna Jonsson  kom till havreåkern med min halvstövare Putte så stod det 9 älgar runt åkern. Nu sätts Putte verkligen på prov.

Daniel gick ner till hörnet på åkern där björnen uppehållit sig mest och släppte Putte. Hunden for direkt in i en tät granplantering och efter en kort stund kom ett konstigt upptag och Daniel förstod att han sprang ihop med nån älg, men efter ett kort race på 150-200 meter så bröt Putte och gick tillbaka till björnspåret och fortsatte att spåra.

Efter cirka 700m så kom upptaget och det blev ståndskall. Nu hördes det på skallet att det var björn. Putte och björnen hade parkerat framför en av passarna som fick sig en riktigt spännande premiär men efter en stund så började det röra sig skata med ömsom gångstånd ömsom stånd:

– Vi började gå efter för att försöka komma ikapp men det bara gick undan.

Efter cirka fyra kilometer stod ståndet åter still, dessutom mitt bland alla passkyttarna som minst sagt blev delaktiga i jakten och fick höra Putte jobba.

När Daniel och flickvännen Johanna kom fram och började gå in tog det stopp på 80 meter  från ståndet. Björnen hade parkerat mitt i en röjd plantering.

– När jag försökte gå in närmare så lät det som att jag gick på ett paket knäckebröd och björnen börja röra sig. Men det gick bara 200 meter sedan var det fast stånd igen endast 150 meter från passlinjen.

Daniel kom nu in på cirka 15 meter men såg varken hunden eller björnen. Han bara hörde hur den andades framför sig. Till slut började björnen röra sig och gick då på en Passaren Leif-Åke Olsson som fick avsluta sin livs första björnjakt med ett lyckat skott.

Nästa morgon samlades jaktgänget klockan 04.00 för en ny jakt.  Passen fördelades och när alla skyttarna kommit på plats så gick Daniel och Johanna med Putte in i en havreåker och släppte hunden.

– Upptaget kom efter ett antal hundra meter och drevet efter en kort stund så nådde det passkedjan och nu var det Emil Larssons tur att avsluta jakten även han första gångs skytt! Björnen var en hona på 132 kilo.

Lördagen bjöd också på spännande jakt men den dagen kom aldrig någon skytt till skott. Daniel Birgersson hälsar dock att hundarna skötte sig alla hade en grym dag i skogen. Och det är enligt honom det allra viktigaste.

Emil Larsson (tv) från Alfta med sin första björn, en hona 132 kilo.
AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser