Dåligt väder stör järvinventeringar

Luleå (JJ) För tredje året i rad är det stora problem med järvinventeringen i Norrbotten. Milda, blåsiga vintrar gör det svårt att spåra djuren.

Järvjakten i Jämtland är upphävd.

Inventeringen startade i februari och pågår fram till sommaren. Naturbevakaren Lars Olsson är i Talma och Gabna samebyar på båda sidor om Torneträsk i Kiruna kommun.

–I  februari ska det vara 25 minusgrader, men det har regnat mitt i vintern. Det måste vara någon form av klimatförändring. Man blir nästan uppgiven ibland, säger Lars Olsson.

I skogslandet går det hyfsat bra för honom att spåra men på kalfjället blir det problem med hård skare och snödrev. Lars Olsson kikar efter järvlyor och räknar föryngringar. Det görs också försök med åtelkameror vid lyor men med olika resultat.

– Kameran kan störa järven. Inventeringssamordnare Mattias Nilsson på länsstyrelsen säger att problematiken rör samtliga fjällsamebyar från Arjeplog i söder till Kiruna i norr.

När en inventering inte kan göras i en sameby görs i stället en slags uppskattning av antalet djur som bygger på de senaste tre årens statistik.

– Beräkningarna blir osäkrare ju mindre som blir inventerat, säger Mattias Nilsson. Inventeringarna görs för att kunna hålla koll på rovdjursstammarnas utveckling utifrån de regionala och nationella målen som finns.

– Jakt, skyddsjakt och ersättningen för rovdjursförekomst bygger på den här inventeringen. Det är ett otroligt viktigt redskap för förvaltningen, säger Mattias Nilsson, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser