Dåligt väder stör järvinventeringar

Luleå (JJ) För tredje året i rad är det stora problem med järvinventeringen i Norrbotten. Milda, blåsiga vintrar gör det svårt att spåra djuren.

Järvjakten i Jämtland är upphävd.

Inventeringen startade i februari och pågår fram till sommaren. Naturbevakaren Lars Olsson är i Talma och Gabna samebyar på båda sidor om Torneträsk i Kiruna kommun.

–I  februari ska det vara 25 minusgrader, men det har regnat mitt i vintern. Det måste vara någon form av klimatförändring. Man blir nästan uppgiven ibland, säger Lars Olsson.

I skogslandet går det hyfsat bra för honom att spåra men på kalfjället blir det problem med hård skare och snödrev. Lars Olsson kikar efter järvlyor och räknar föryngringar. Det görs också försök med åtelkameror vid lyor men med olika resultat.

– Kameran kan störa järven. Inventeringssamordnare Mattias Nilsson på länsstyrelsen säger att problematiken rör samtliga fjällsamebyar från Arjeplog i söder till Kiruna i norr.

När en inventering inte kan göras i en sameby görs i stället en slags uppskattning av antalet djur som bygger på de senaste tre årens statistik.

– Beräkningarna blir osäkrare ju mindre som blir inventerat, säger Mattias Nilsson. Inventeringarna görs för att kunna hålla koll på rovdjursstammarnas utveckling utifrån de regionala och nationella målen som finns.

– Jakt, skyddsjakt och ersättningen för rovdjursförekomst bygger på den här inventeringen. Det är ett otroligt viktigt redskap för förvaltningen, säger Mattias Nilsson, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser