Dåligt ripår ger färre jägare

Norrbotten (JJ) Långt färre småviltskort än normalt har sålts. Det är dåligt ripår och det tros vara förklaringen.

Från och med fredag den 25 augusti får fast bosatta, eller personer med fast arbete i Sverige, jaga ripa i fjällen.

Rapporter om svaga stammar av ripa har dock påverkat intresset. Sameradion & SVT Sápmi berättar att det hittills i år sålts bara en tredjedel så många jaktkort som normalt.

Länsstyrelsen gjorde i helgen gjorde en sista ripinventering. Nu inväntar man åsikter från forskare innan beslut om minskat jakttryck tas.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser