Dåligt ripår ger färre jägare

Norrbotten (JJ) Långt färre småviltskort än normalt har sålts. Det är dåligt ripår och det tros vara förklaringen.

Från och med fredag den 25 augusti får fast bosatta, eller personer med fast arbete i Sverige, jaga ripa i fjällen.

Rapporter om svaga stammar av ripa har dock påverkat intresset. Sameradion & SVT Sápmi berättar att det hittills i år sålts bara en tredjedel så många jaktkort som normalt.

Länsstyrelsen gjorde i helgen gjorde en sista ripinventering. Nu inväntar man åsikter från forskare innan beslut om minskat jakttryck tas.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser