Dåligt med ripa i fjällen.

Preliminära inventeringsresultat från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), pekar på allmänt dålig tillgång av ripa i hela fjällkedjan och ovanligt låga tätheter i Norra Jämtland och Västerbotten. Länsstyrelserna i fjällänen vill därför redan nu förvarna om att det kan innebära kraftiga begränsningar på höstens ripjakt inom vissa fjällområden.

Det är inom ramen för forskningsprojekt på fjällripa som SLU nyligen genomfört mindre inventeringar av fjällripa på ett antal platser i de svenska fjällen. Resultaten visar på låga tätheter av både fjällripa och dalripa inom hela fjällkedjan vilket också kunde observeras redan föregående jaktår. Inom vissa områden i Jämtland och Västerbotten är tätheterna ovanligt låga.

  -Om riptätheten är lägre i år än vad den var i fjol i Västerbotten och norra Jämtland blir det de lägsta vi sett sedan inventeringarna startade säger Maria Hörnell-Willebrandär forskare vid SLU och ansvarig för ripprojektet.

  Under kommande helg (1-2 augusti) påbörjar Länsstyrelserna tillsammans med FOMA-vilt (SLU) de årliga rikstäckande ripinventeringarna som kommer att ge en säkrare och mer heltäckande bild av riptillgången. Förra årets inventeringar visade på måttliga till låga tätheter och innebar bland annat sänkta jakttrycksnivåer i Jämtland och delar av Västerbotten.

  -Dessa tidiga indikationer tillsammans med förra årets svaga riptillgång gör att vi redan nu vill förvarna om att det kan bli kraftiga jaktbegränsningar inom vissa områden. Eftersom många jägare är i full planering inför höstens jakt vill länsstyrelsen att jägarna följer utvecklingen för de områden man planerar att jaga på genom respektive länsstyrelses hemsida säger Jens Andersson.

  Översiktliga resultat från de årliga rikstäckande inventeringarna blir tillgängliga allteftersom de blir klara på länsstyrelsernas hemsidor.

  För mer information kontakta: Jens Anderson, fiske- och jaktansvarig, 063-14 60 73, 070-299 60 73 gällande ripinventering, Maria Hörnell-Willebrand (SLU) 0047 41177024

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser