Dåligt med ripa i fjällen.

Preliminära inventeringsresultat från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), pekar på allmänt dålig tillgång av ripa i hela fjällkedjan och ovanligt låga tätheter i Norra Jämtland och Västerbotten. Länsstyrelserna i fjällänen vill därför redan nu förvarna om att det kan innebära kraftiga begränsningar på höstens ripjakt inom vissa fjällområden.

Det är inom ramen för forskningsprojekt på fjällripa som SLU nyligen genomfört mindre inventeringar av fjällripa på ett antal platser i de svenska fjällen. Resultaten visar på låga tätheter av både fjällripa och dalripa inom hela fjällkedjan vilket också kunde observeras redan föregående jaktår. Inom vissa områden i Jämtland och Västerbotten är tätheterna ovanligt låga.

  -Om riptätheten är lägre i år än vad den var i fjol i Västerbotten och norra Jämtland blir det de lägsta vi sett sedan inventeringarna startade säger Maria Hörnell-Willebrandär forskare vid SLU och ansvarig för ripprojektet.

  Under kommande helg (1-2 augusti) påbörjar Länsstyrelserna tillsammans med FOMA-vilt (SLU) de årliga rikstäckande ripinventeringarna som kommer att ge en säkrare och mer heltäckande bild av riptillgången. Förra årets inventeringar visade på måttliga till låga tätheter och innebar bland annat sänkta jakttrycksnivåer i Jämtland och delar av Västerbotten.

  -Dessa tidiga indikationer tillsammans med förra årets svaga riptillgång gör att vi redan nu vill förvarna om att det kan bli kraftiga jaktbegränsningar inom vissa områden. Eftersom många jägare är i full planering inför höstens jakt vill länsstyrelsen att jägarna följer utvecklingen för de områden man planerar att jaga på genom respektive länsstyrelses hemsida säger Jens Andersson.

  Översiktliga resultat från de årliga rikstäckande inventeringarna blir tillgängliga allteftersom de blir klara på länsstyrelsernas hemsidor.

  För mer information kontakta: Jens Anderson, fiske- och jaktansvarig, 063-14 60 73, 070-299 60 73 gällande ripinventering, Maria Hörnell-Willebrand (SLU) 0047 41177024

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser