Dalarna vill sätta ut vargvalpar

Dalarnas viltförvaltningsdelegation förordar valpar framför vuxna djur när det gäller utsättning av vargar i landskapet.

Om en dryg vecka ska Dalarna ha sitt yttrande till både Naturvårdsverket och Jordbruksverket klart när det gäller inplantering av varg.
Det står nu klart efter delegationens senaste möta att man föredrar att sätta ut valpar i stället för vuxna vargar. Valparna ska hämtas från djurparker i bland annat Sverige och sättas ut i befintliga lyor.
– Den ståndpunkten har gruppen, bland annat med tanke på smittorisken, säger landshövding Maria Norrfalk, ordförande i delegationen, till Dalarnas tidningar. 
Var vargarna ska sättas ut vill delegationen inte säga.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser