Dalajägarna hoppas på 35 björnar

Nu hoppas jägarna i Dalarna att länsviltnämndens förlag på 35 björnar i avskjutning ska bifallas. I fjol gick länsstyrelsen emot sin egen nämnd, vilket resulterade i 25 björnar.

Orsa(JJ) Vid länsviltsnämdens möte i Dalarna den 31/5 kom man fram till att 35 björnar skall begäras i tilldelning inför året skyddsjakt på björn i Dalarna.Nämnden var dock inte enig i sitt beslut utan skogstyrelsen och SNF ansåg att tilldelningen skulle ligga kvar på förra årets tilldelning. Även jakttiden föreslogs att den skulle utökas med två veckor d.v.s hela oktober ut.- Vi i de bägge jägarförbunden var eniga i vårt yrkande, säger Gunnar Håkansson Jägarnas riksförbunds representant i nämnden. Men nu hoppas vi att länsstyrelsen inte gör som förra året när den gick tvärt emot oss i länsviltnämden och begärde 26 st björnar av naturvårdsverket och vi 35 st. Ska enskilda tjänstemän på länsstyrelsen gå emot länsviltnämden rekommendationer då är det ingen idéer att vi fortsätter med vårt arbete i länsviltnämden, fortsätter Gunnar Håkansson.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser