Dalajägare mordhotad

Borlänge (JJ) Björnjägaren och kennelägaren Jimmie Mårtensson från Borlänge, som förra året räddade sin laika från att bli uppäten av varg har blivit mordhotad anonymt av vargvärnare.
Jägaren Jimmie Mårtensson tycker att dödshot ska tas på största allvar. Foto: Per Jonson

Jägaren Jimmie Mårtensson tycker att dödshot ska tas på största allvar. Foto: Per Jonson

Det var i förrgår kväll som telefonen ringde hemma hos Jimmie. När han svarade fick han ett SMS-meddelande uppläst för sig där en anonym avsändare hälsade att varghatare ska dö.

– Jag uppfattade det som om någon önskade livet av mig och ringde och polisanmälde hotet direkt, säger Jimmie.

I går morse när Jimmie kontaktar Polisen får han reda på att de redan lagt ner ärendet eftersom straffsatsen för ett sådant hot inte är tillräckligt hög.

– Jag blev lite paff när jag förstod att det är möjligt för folk att komma undan med hot, säger Jimmie.

Senare samma dag hör Jimmie av sig till det företag som tillhandahar tjänsten med att läsa upp SMS och får reda på att endast Polisen har befogenheter att plocka ut uppgifter från dem.

Jimmie kontaktar Polisen igen och får nu tag på en person som är villig att fortsätta förundersökningen.

– För mig är det viktigt att driva detta vidare. Man ska inte kunna hota folk hur som helst utan att det får konsekvenser, säger Jimmie.

I samband med konfrontationer under årets licensjakt på varg har frågan om hot och sabotage mot jägare återigen aktualiserats. Svenska Jägareförbundet rekommenderar att den här typen av aktiviteter bör polisanmälas.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser