Dags för morkullejakt?

När förbudet mot morkullejakt togs var uppfattningen att det varje år sköts cirka 100 000 morkullor av totalt 400 000. Det var fel.

Ett forskningsprojekt som pågått cirka fyra år redovisar att det finns närmare två miljoner morkullor och att jakten på sträckande morkullhanar inte har någon inverkan på stammen.
Forskningen har bekostats av Jägareförbundet och Naturvårdsverket och nu vill Jägareförbundet att jaktförbudet ska rivas upp.
I och med att sommarjakten sker efter att parningen skett och att hanarna inte deltar i omvårdnaden av ungfåglarna är kraven på jakt tillgodosedda enligt EU:s fågeldirektiv. Jägareförbundet anser att jakten ska vara tillåten från måndagen efter midsommardagen fram till den 15 juli.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser