Classic 90 – Bra budgetbössa

nr12_97.jpgClassic 90 är ytterligare ett vapen i raden av budgetvapen från Italien. Vapnet kommer från Gardone i Norditalien där de mera namnkunniga Beretta-vapnen har sitt ursprung. Classic 90 är en vidareutveckling av Classicstudsaren som skett i samverkan mellan Classic Sverige och Italienska Armi Sabatti. Resultatet är en smidig och välskjutande studsare i attraktivt prisläge. Sabatti tillverkar i huvudsak hagelvapen vilket gör att denna studsare är det första kulvapen som vi konfronterats med från fabriken.

Den som söker efter det lilla extra i fråga om finnish, passning och utsökt detaljarbete kanske måste vända blickarna åt annat håll och inte minst ta ett djupare tag i plånboken.

Första intryck
Classic 90 ger vid första påseendet ett anonymt intryck. Det är inget som lyser till. Kolven är i anspråkslös valnöt. När vapnet börjar hanteras finner man ett smidigt och balanserat vapen som känns trevligt att nyttja. Passning är trots allt bra med tanke på priset. Vi har sett dyrare vapen med sämre finnish.
När slutstycket öppnas för första gången känns det direkt att det finns råa ytor någonstans i låsningen. När vi sedan stängde slutstycket för att prova trycket blev vi glatt överaskade. Trycket på testvapnet kändes mycket bra och avtryckarvikten låg strax över kilot.
Classicstudsaren finns även i en ytterligare förenklad version i form av Classic 80. Stocken är i enklare utförande utan kindstöd. Denna modell finns i kaliber 6,5×55 och .30-06.

Enkel låda
Lådans konstruktion bjuder inte på några överraskningar och är enkel och funktionell. Lås klackarna sitter längst fram på slutstycket på samma sätt som Sako och Tikkastudsarna. Utdragare och utstötare är av samma konstruktion som på de flesta av dagens moderna studsare. Slutstycksstoppen sitter på traditionellt sätt placerad längst bak på lådans vänstra sida.
Den precisionsgjutna lådan är fyrkantig med plan undersida och översidan rundad. Rekyl-klacken är integrerad med lådan. Den främre stockbulten är gängad i rekylklacken på mauservis.

Tryck och säkring
Trycket förvånade oss en smula. Rent utan tendenser till släp trots prislappen. Imponerande. Trycket är justerbart men det fanns aldrig någon anledning att skruva på vapnet.
Säkringen är enligt vår mening ett av vapnets viktigaste beståndsdelar. Den ideala säkringen spärrar avtryckaren och låser såväl slagstift som slutstyckshantag. Om dessutom vapnet kan plundras i säkrat läge är det ett stort plus. Classic 90 har en säkring som låser slutstycket men enbart spärrar avtryckaren. Konstruktionen ser dock trovärdig ut då precisionen i tillverkningen är bra. Hur mycket slitage mellan metalldelarna som krävs innan glapp uppstår är svårt att sia om.
Tryckets vikt kan justeras genom att ställa en skruv som påverkar en mothållsfjäder. En detalj som förtjänar att nämnas är att vapnet går att ladda i säkrat tillstånd. När vapnet skall plundras måste man tyvärr osäkra detsamma.

Stock
Som tidigare antytts är det inget flammigt och vackert kolvträ som nyttjats till Classic 90. Det är klart att någonstans får man spara in på utgifterna. Stocken har en enkel men funktionell design i MonteCarlostil. En detalj som hade förbättrat helheten vore en pistolgreppsutfyllnad, som saknas helt.
Nätskärningen är maskingjord med vassa toppar. Panelernas utformning är mycket enkla och fantasilösa. Rekylklackens anliggningsyta är liten i stocken men det beror väl mera på att man snålat med stålet. Gummibakkappan är väl inpassad men är nog mera ett skydd för studsare än skytt då den är hård som en hockeypuck. Vapnet har fasta rembyglar av traditionell typ.
Underbeslaget är ett trevligare kapitel då det är tillverkat helt i stål. Ovanligt på dagens vapen där man allt oftare ser plast och kompositer.

Skjutning
Här visade sig Classic 90 sig på styva linan igen. Det kanske till del kan förklaras med tryckets kvalitet. Vapnet skjuter mycket bra, hela tiden runt 30-40 millimeter med älg-ammunition vilket får anses som väl godkänt. Den tätaste träffbilden lyckades vi åstadkomma med Normas Oryx 11,7 gram med 30 millimeter.
Serierna på löpande älg klarades också med glans. Studsaren fungerar bra även vid repetering vid axeln något som det nya älgskyttet kräver om det skall gå bra.
Då slutstycket saknar den extra styrlisten som brukar löpa i en urfräsning genom den ena låsklacken kunde man befara att slutstycket skulle kärva. Men så icke, vilket nog beror på att slutstycket är noga inpassat i lådan med litet glapp.
Vapnet har öppna riktmedel i form av fast pärlkorn och sikte som kan justeras såväl i sida som höjd.

Sammanfattning
Testvapnet i kaliber .30-06 med sin relativt låga vikt, 3,2kg, kändes bra på älgbanan och är säkert ett gott val för nybörjaren på Dianas stigar som vill ha ett bra, billigt och välskjutande bruksvapen.
Det är lätt att skaffa sig förutfattade meningar med utgångspunkt från prislappen. Classic 90 blev en positiv överraskning som väl fyller sin plats bland budgetvapnen på marknaden.
 
Fakta:
Modell: Classic 90
Kaliberar: 222R, .243Win, 6,5×55, .308Win,.30-06, .300 WinMag, .338 WinMag I kaliber 6,5×55 och .30-06 kan Classic 90 fås i vänsterutförande.
Tryck: Direkttryck med justerbar vikt
Säkring: Låser slutstycke och tryck
Vikt: 3.20 kg
Riktmedel: Pärlkorn och ställbart sikte
Piplängd: 56 cm
Pris: ca 5 000 kr
Längd: 108 cm
Tillbehör: Borrad för kikarsikte
Generalagent: Classic Vapen AB
Text och foto THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser